Podijeli članak

Sigurnosna situacija u Sarajevskoj županiji mogla bi se usložniti povećanjem broja migranata, ocijenio je ministar unutarnjih poslova SŽ Admir Katica u intervjuu za “Avaz”. Upravo to je, kako je naveo, jedan od razloga zbog kojih se Vlada SŽ usprotivila odluci da se u Blažuju otvori novi migrantski centar.

Kada je riječ o sigurnosti u ovoj županiji, Katica je ocijenio da je ona “dobra”. Ipak, dodao je kako potiče građane da nabave oružje. 

Govoreći o nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u SŽ, ministar Katica je istaknuo kako i sam potiče građane da legalno nabave oružje.

- Sa stajališta nas kao države, dobro je da je ova oblast kontrolirana jer osoba koja nabavlja oružje prođe i psihološke testove, zdravstvene testove, također, policija provjeri njegovu devijantnu, delinkventnu prošlost, kako u mjestu stanovanja tako i u mjestu gdje radi. Osoba mora imati 21 godinu, ne smije imati bilo kakvo počinjeno krivično djelo, osim iz nehaja, ukoliko se radi o krivičnom djelu iz oblasti prometa – pojasnio je ministar.