Podijeli članak

Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini Sarajevske županije, sastala se jučer s predstavnicima Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo u njihovim prostorijama na Bjelavama. Kako je kazala, užasnuta je onim što je vidjela.

“Iako sam djelomično upoznata s lošim stanjem smještaja i lošom ishranom u Studentskom domu, ono što sam danas vidjela je poražavajuće i sramotno za sve nas. U glavnom gradu BiH, u županiji s najviše novca, naši budući ljekari, farmaceuti, arhitekte , građevinari, umjetnici, žive u nehumanim uvjetima, i više su gladni nego siti. Svima su nam puna usta mladih i kako ih zaustaviti da ne odlaze, a nismo im osigurali osnovne životne uvjete. Poražena sam onim što sam vidjela i stid me je. U moje ime, i u ime onih koje nije briga i ne znaju za stid”, kazala je Šahman za Raport.

Razgovarala je sa studentima građevine, Tarikom Veispahićem i Elmedinom Karahodžićem. Kaže da su dobri studenti koji žele i imaju entuzijazam da pomognu i učine nešto za svoje kolege.


“I tako saznam da davno obećana toplifikacija (3,2 milijuna od EBRD a) nikada nije ni započeta, bar ne da se vidi, a trebalo je da se uradi unutarnja i vanjska stolarija i grijanje.
Da studentima nije vraćen novac za mjesec dana kada su platili a bili istjerani, na početku Covid pandemije. Iz Kantona su obećali da će nadoknaditi, ali to se nikad nije dogodilo, a studenti i dalje na početku mjeseca moraju platiti boravak i još dodatno 15 dana srpnja, iako u to vrijeme, uglavnom, nisu u domu”, govori Šahman.

Usvajanje nacrta Zakona o studentskom standardu traje od rujna 2018. U RS, pa čak i u USK, taj zakon se već odavno provodi.


U većini paviljona su zajednička kupatila puna buđi, vlage, vrata su istrula… što zorno prikazuju fotografije. Većina studenata koja studira na Univerzitetu u Sarajevu, a dolazi iz cijele BiH, “primorana” je biti u domovima zbog teške ekonomske situacije, većini njih radi samo jedan roditelj, a nerijetko nijedan.

“Naši studenti u 21. stoljeću nemaju osnovne uvjete za život, a nastava se odvija online. Nemaju svi svoje računalo, u domu ne postoji niti jedan koji bi oni mogli koristiti. Je li potrebno govoriti da trebaju imati ni ostale sadržaje, stolni tenis, TV, bilijar, igralište… O hrani neću govoriti, nema je. Ambulanta, liječenje, poliklinika …. Neka idu u svoju županiju?!”, ogorčena je Bilsena Šahman.


Trenutno je 867 studenata u Studentskom centru na Bjelavama. Plaćaju 120 do 215 KM, zavisno od sobe, i isto toliko doplaćuje županija iz koje dolaze. U domovima ima 260 zaposlenih, županija subvencionira 153.

“Direktor Emir Kadrić je 16 godina vladao domovima, i vidimo kako je „upravljao“ studentskim novcima, nakon njega Tarik Curić je za 3,5 godine dokrajčio domove, a aktualni direktor Muhamed Omerović već 5 mjeseci rukovodi, a nije ni prstom mrdnuo da popravi stanje u barem jednom segmentu ruiniranih domova jer je očito da je važno da sačuva svoju fotelju ne mareći za studentski standard i njihove osnovne životne potrebe.
Na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS tražit ću da se pokrenu aktivnosti oko usvajanja Zakona o studentskom standardu, te o užasnim uvjetima u kojim žive i studiraju naši studenti, jer ovu sramotu ne smijemo više sebi dopustiti”, kaže Šahman.