Podijeli članak

U poslijepodnevnim satima, 16. rujna u prostorijama nadbiskupske rezidencije u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić susreo se s visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Glavna tema održanog sastanka bila je Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske. Po tom zakonu, ali i drugim zloupotrebama zakonskih propisa, prognani Hrvati gube svoju imovinu u tom bh. entitetu.

Sugovornici su razmijenili mišljenje o raspoloživim modalitetima kako pomoći prognanim Hrvatima katolicima da sačuvaju svoju djedovinu.

Kardinal Puljić, kao predsjednik Međureligijskog vijeća također je u ovom razgovoru apostrofirao nužnost rješavanja pitanja povrata imovine. „Svim vjerskim zajednicama potrebno je vratiti oduzetu imovinu ili ih adekvatno obeštetiti“, kazao je kardinal Puljić. Visoki predstavnik Inzko u potpunosti je podržao stajalište vrhbosanskog nadbiskupa ističući da je nužno usvojiti zakon o restituciji, a što je i obveza BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoki predstavnik je kardinalu čestitao svećenički jubilej pri tom mu poželjevši dobro zdravlje i uspješan nastavak kardinalske misije, piše Nedjelja.ba.