Podijeli članak

Hrvatski izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH Mario Karamatić kaže kako su kandidata Demokratskog fronta Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA, te upozorava da je to uvod u nezapamćenu krizu u BiH.

- Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika. To je pucanje u temelje BiH. To će dovesti BiH u nezapamćenu krizu. Za Komšića su glasali islamski ekstremisti u BiH koji žele uspostavljanje islamske države. Ima tu dio glasača SDA, ali nisu dominantni - izjavio je Srni Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/. 

On ističe kako su stranke HNS-a i Dragan Čović dobili plebiscitarnu podršku Hrvata na ovim izborima.

- Izbor Željka Komšića treći put, ukoliko pogledate komentare na društvenim mrežama, čisti su glasovi iz mržnje prema Hrvatima - kaže Karamatić. 

On navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH. 

Karamatić ističe kako su bošnjački glasovi, međutim, otišli "čovjeku koji za osam godina u Predsjedništvu nije uradio apsolutno ništa, a za četiri u parlamentu BiH nije podnio nijednu inicijativu, niti prijedlog zakona i čija se predizborna kampanja svodila na to kako ne treba hrvatskom predstavniku dozvoliti da predstavlja Hrvate". 

Govoreći o krizi, Karamatić napominje da Komšić, kao ni bilo koji drugi član Predsjedništva, ne može uraditi ništa bez Parlamentarne skupštine BiH. 

- U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebalo da se obraća Klubu Hrvata u parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali - tvrdi Karamatić. 

On naglašava kako je kriza već nastupila jer ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u parlamentu BiH. 

- Vlast će biti formirana na razini županija i u Republici Srpskoj. Federacija i BiH se svakako nalaze u krizi. Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH - naglašava Karamatić i dodaje da će se Hrvati braniti postojećim mehanizmima.