Podijeli članak

Obrana bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtjev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dolaza, kazao je za TASS Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih odvjetnika.

"Spremamo zahtjev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako obrana ili tužitelji naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati odvjetnicima optužbe ili obrane u vrijeme izricanja presude prvostupanjskog ili drugostupanjskog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utječu na sudsku presudu", kazao je Petronijević ruskoj agenciji.

On je rekao da obrana posjeduje "ozbiljan paket dokumenata dobivenih od tužitelja u vrijeme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu" i dodao da je "95 posto svih dokaza bilo u posjedu tužitelja".

"Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tijekom suđenja", naveo je Petronijević.

On je ocijenio da ne postoji krajnji rok za obranu da podnese zahtjev za reviziju procesa.

"Pokušat ćemo da izanaliziramo presudu što je prije moguće, analizirat ćemo naknadno i otkrivene dokaze što je prije moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao prije kraja ove ili početka sljedeće godine", kazao je Petronijević i dodao da obrana ima nekoliko tisuća dokumenata koje treba da analizira.

TASS podsjeća da je Karadžić u Haškom tribunalu u ožujku 2016. osuđen na 40 godina zatvora, prije svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe obrane, 20. ožujka ove godine presuda preinačena u doživotni zatvor.