Podijeli članak

Svakodnevna priprema hrane, planiranje i kuhanje unaprijed osnovni su faktor kako bi hrana bila zdrava, ali i privlačna djeci, a mame su s vremenom naučile nekoliko trikova. Saželi smo njihova iskustva i donosimo par prijedloga kako da se organizirate i što da pripremite, inspirirani tradicionalnim kuhinjama naših mama, ali uz maleni moderni pomak.

Priprema navečer, a izrada kada se vratite doma
Nakon povratka s posao, kuhanje ručka i priprema obroka može se olakšati ako pripremite nešto večer prije ili ujutro, ovisno o vašem i dječjem rasporedu. Idealna opcija su polpete s povrćem koji se pripremaju večer prije i ostavljaju u hladnjaku, a po povratku kući se samo – ispeku. Nema gubitke vremena s pripremom, nego već dolazite na gotovo i samo ih stavite na tavu. Ako ništa drugo, obrok će biti gotov barem pola sata prije nego da ste tek krenuli s čitavom pripremom.

Juhice
Kod priprema jela na žlicu, a posebice juha, idealno je napraviti veće količine i određeni dio smrznuti. Bez obzira radi li se o juhi od rajčice, bistroj pilećoj ili sve popularnijoj juhi od brokule, školarci mogu sami podgrijati juhu dok se vi ne vratite kući i ne pripremite kompletan ručak. Nema gladi, nema nervoze, a još je i takav tip obroka iznimno zdrav. 

Variva
Svježe povrće najbolje je u kombinaciji s varivima koji nas asociraju na jesenske dane, ali i kuhinju naših mama i baka. Ako pripremite varivo večer prije, pripazite samo da ne sadrži krumpir koji nije poželjno podgrijavati, ali umjesto njega možete koristiti noklice ili tjesteninu. Grah i ječam iznimno su ukusni, a paralelno i vrlo hranjivi, tako da toplo varivo bezbrižno postaje jedan od omiljenih ručkova koje klince može dočekati na stolu nakon škole.

Krumpir
Krumpir se idealno nadopunjava s brojnim jelima, ali nije pogodan za podgrijavanje. Ipak, nema mjesta panici ako nemate dovoljno vremena, jer su naše mame otkrile odličan trik koji su prenijele na nas. Kako bi se uštedjelo na vremenu kuhanja čim se vratite s posla, ogulite krumpir ujutro dok ste još kod kuće, stavite ga u zdjelu s hladnom vodom i sve skupa stavite kuhati čim se vratite doma. Dok se krumpir kuha, imate dovoljno vremena za pohanje mesa, dinstanje povrća ili pečenje.

Palenta
Žganci, pura, palenta, brojni su nazivi jela od ukuhanog kukuruznog brašna, a koje se priprema u tren oka. Kako jelo ne bi bilo suho, kombinirajte ga sa svježim kravljim sirem baš poput naših baka. Ako ste ipak željni nečeg malo manje tradicionalnog, isprobajte kombinaciju palente s paprikom, rajčicom i tikvicama. Šareno i ukusno jelo kojem klinci neće moći odoljeti, a vjerojatno ni vi. Dobar tek!

Gdje nabaviti najbolje povrće za pripremu obroka za djecu?
Pri pripremi obroka imajte na umu kako su svježi proizvodi jako važni, što je potvrdila i Tena Niseteo, klinička nutricionistica Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, rekavši kako su djeca u današnje vrijeme izložena svim vrstama namirnica i prehrambenih proizvoda, pa i onim „lošim“ koje sadrže prevelike količine šećera, soli ili umjetnih tvari. Broj pretile djece u Hrvatskoj je alarmantan i u porastu, stoga je još važnije da je djeci i svježe voće i povrće redovito na raspolaganju.