Podijeli članak

U Međugorju traje MladiFest, koji inače okuplja desetine tisuća vjernika iz cijelog svijeta.

Ove godine, održava se sa znatno manjim brojem sudionika, a kako ističu turistički radnici u ovom mjestu - ni ovaj događaj neće spasiti religijski turizam Međugorja. Sve nade polažu u jesen i bezuvjetni prelazak državne granice.

MladiFest je počeo prije tri dana, a okupio je oko 10.000 posjetitelja iz regije i Europe. Ovaj festival inače posjeti i do 100 tisuća ljudi. Sudionici festivala se okupljaju u večernjim satima, a tijekom dana - Međugorje pusto. Ovdje ističu da nema prostora za osude organiziranja skupa, jer kako tvrde - poštuju se epidemiološke mjere, piše N1. 

"To su izvanredno veliki vanjski prostori gdje se može nekoliko tisuća ljudi bez problema smjestiti da nitko nikoga ne ugrožava. Može se održavati socijalna distanca? Može, aposlutno, a uostalom dobili smo naputke od kriznih stožera i lokalnog i županijskog, tako da se sve te mjere ovdje mogu primijeniti bez ikakvih problema", kazao je Željko Vasilj, TZ Međugorje.

Na MladiFest-u prošlih godina najviše je bilo posjetitelja iz Poljske, Španjolske, Italije, Irske... Ove godine, samo rijetki su podnijeli žrtvu negativnog PCR testa, a onda i karantene po povratku u njihove zemlje. Na mjestima za molitvu u Međugorju uglavnom mladi vjernici iz naše zemlje i Hrvatske. Tvrde - uz vjeru, korona je bezazlena.

Virusa se ne plaše ni turistički radnici, ali strahuju za financijsku dobit - od turizma ove godine ovdje se skoro ništa nije zaradilo.

"To ne ovisi od Međugorja, to ovisi od granica. Međugorje bi sad bilo puno, ali se ne može preći. Mi tu ne možemo ništa, to će određivati politika", kazao nam je jedan turistički radnik.

Konkretno, bezuvjetno otvaranje granica jedino bi, prema mišljenju turističkih radnika moglo spasiti ugostiteljski džep.

"Ona ograničenja koja se traže na granici su za nas ovdje iz perspektive Međugorja kao da su granice potpuno zatvorene. Kako će se dalje stvari odvijati u osmom mjesecu i dalje najviše će ovisiti da li će granica biti otvorena bez ikakvih ograničenja. Ako i dalje budemo imali ikakve mjere, teško će biti očekivati. U tom smislu smo samo djelomično optimisti", kazao je Vasilj. 

A ako se to ne dogodi, ovo će ostati nezapamćena slika najpoznatijeg marijanskog svetišta na ovim prostorima, odnosno prazan plato ispred crkve Svetog Jakova u ovom mjestu.