Podijeli članak

Jučerašnji dan je bio težak ali neophodan. Moja odluka da objavim dio materijala koje sam zaprimila 24 sata prije njihove objave, koji dokazuju ono na što je niz službenih izvještaja riječima upućivalo - rezultat je mog, ali i našeg kolektivnog očaja, kao i mog dubokog gubitka povjerenja u sustav i institucije FBiH, navela je zastupnica Sabina Ćudić nakon što je jučer objavila šokantne fotografije i videe o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić. U nastavku prenosimo objavu zastupnice Ćudić.

"Objavi materijala prethodile su sjednice Odbora za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz rujna i listopada ove godine, po čijim zaključcima smo od nadležnog ministarstva zahtijevali da nam hitno dostavi kompletan izvještaj o stanju u pet institucija za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama koje su u nadležnosti FBiH. Rok za dostavu izvještaja je istekao, izvještaj nikada nije dostavljen, dok je službeni stav Vlade objavljen 17. listopada ove godine u kojem vlada kategorički “ne prihvaća navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih životnih potreba.”

Mojoj odluci također je prethodio službeni zapisnik inspektora i sudskih vještaka koji dokumentuju prinudni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva – od novca namijenjenog zavodu:

"Zaposlenik JU Zavod Pazarić, Jasmin Fatić, dao je izjavu broj 13-9-02-15-20-1199-4/19 od 23.10. 2019. godine koja glasi: "Radim u Zavodu Pazarić na mjestu kućni majstor stolar. Po nalogu šefa Ramić Izeta išao sam na Grbavicu u direktorov stan, gdje sam obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvožnja šuta. Ove navedene radove sam obavljao tijekom radnog vremena. Išao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć."

Ja ne moram imati fotografije štićenika kako kombijem bivaju prevoženi da od svog novca renoviraju kupatilo bivšem direktoru Zavoda u stanu na Ciglanama. Dovoljan mi je zapisnik sudskog vještaka da znam da se radi o suvremenom ropstvu.

Mojoj objavi materijala također su prethodile dokumentirane stravične financijske zloupotrebe sredstava Zavoda u čijem upravnom i nadzornom odboru su i dalje članice i članovi prethodnih saziva odbora iz razdoblja kada su se zloupotrebe sredstava i štićenika događale. 

U petak, 15. studenog, posjetila sam Zavod. Na sastanku čiji je tonski zapis u Zavodu najdirektnije sam pitala ministra Drljaču što ga spriječava da Vlada odmah, po hitnom postupku razriješi dužnosti članove i članice upravnog i nadzornog odbora koji su u svom prethodnom mandatu svjedočili zloupotrebama i iskorištavanju štićenika. Zahtijevala sam to od njega. Nisam dobila odgovor. Istog dana, 15. studenog, službeno sam podnijela inicijativu Vladi da ovo učini po hitnom postupku.

Zatim sam dobila materijale, snimke od kojih niti jedan nije stariji od godinu dana, a koji nedvojbeno dokazuju nehuman i nezakonit tretman štićenika. Odnijela sam ih na sjednicu Odbora za rad i socijalnu zaštitu u utorak, 19. studenog. Odbor nije imao kvorum da razmatra materijale. Sazvala sam press konferenciju za 20. studeni. 

To je odgovor “kolegama i kolegicama” iz Predstavničkog doma, "kolegi" zastupniku koji mi u zgradi Parlamenta kaže da sam “kučketina koja će vidjeti svoje” (što sam i prijavila predsjedavajućem i dopredsjedavajućem ovog doma), to je odgovor ministru, premijeru i Vladi - na pitanje zašto nisam koristila institucionalne mehanizme?

Koristila sam svaki institucionalni korak, do spoznaje da ste mehanizme privatizirao. Nemam nikakvo povjerenje u vas i procese koje vodite. Nećemo stati i nikakvi oblici institucionalnog i osobnog zastrašivanja neće zaustaviti moje kolege i mene, kao ni građane koji zahtjevaju odgovore.

Koraci koje poduzimamo su suradnji s MUP-om i Tužiteljstvom inzistiranje na sustavnom rješavanju statusa ovih ustanova sve u cilju njihove transformacije i deinstitucionalizacije štićenika. Iz ovih razloga učinit ću sve da fokus isključivo bude na problemu i štićenicima", stoji u objavi.