Podijeli članak

Pripadnici Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) postavili su šatore za trijažu i privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prelaza u Federaciji BiH. Šatori su postavljeni na graničnim prijelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prijelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak (karantena) će se koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor  od strane Oružanih snaga BiH. Ove aktivnosti provedene su u skladu s naredbom Federalnog stožera civilne zaštite  po kojoj se naređuje FUCZ da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za ovu namjenu. Zapovijed je prethodila  preporuka Predsjedništva BiH da se u roku od 24 sata zatvore svi granični prelazi na kojima nisu uspostavljeni karanteni. Osim šatora transportirana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) jučer (07.04.2020.) u ranim jutarnjim satima započela je aktivnosti u skladu s naredbom Federalnog stožera civilne zaštite  da u roku od 48 sati osigura šatore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prijelaza u Federaciji BiH (FBiH). Izvršene su potrebne pripreme i na granične prijelaze u punom kapacitetu upućeni ljudski resursi, šatori i potrebna oprema. Pripadnici FUCZ rad nisu prekidali ni tijekom noći te su sve planirane aktivnosti na uspostavljanju šatorskog prostora za karantenu završili i prije zadatog roka. Postavljeno je 13 šatora za trijažu jer su granični prelazi Neum I i Neum II, zbog blizine, objedinjeni, 46 šatora sa smještaj ljudi koji ulaze u BiH i 13 šatora za pripadnike FUCZ.  Osim šatora osigurano je i 280 poljskih kreveta, 736 deka, 13 termalnih kamera za mjerenje temperature, 12 setova za rasvjetu, 12 benzinskih agregata, 11 cisterni za vodu, dva spremnika za vodu, 680 litara sredstava za dezinfekciju, 26 ručnih pumpi za dezinfekciju prostora, 1.290 rukavica, 2.300 maski, 95 vizira, 138 zaštitnih odijela i 500 paketa s hranom i vodom (paket za 24 sata po osobi) za bh. državljane koji će boraviti u šatorima za privremeni boravak. Osim šatora transportirana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta.Šatori su postavljeni na graničnim prijelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prijelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak će se koristiti ranije postavljeni šatori Oružanih snaga BiH.

Ovim aktivnostima koje su provedene u skladu s naredbom FŠCZ prethodila  je preporuka Predsjedništva BiH da se u roku od 24 sata zatvore svi granični prelazi na kojima nisu