Podijeli članak

 

 

Nekada će taj popust iznositi 50% cijene karte, a nekad ćete uštedjeti samo eur ili dva, dakle raspon popusta se kreće od 3- 100%. Sve ovisi o tome jeli određena institucija sklopila ugovor sa organizacijom koja izdaje kartice.Euro 26

Euro 26 je omladinska kartica koja se izdaje od 1987. i dio je sistema European Youth Card Association što omogućava da se kartica iskoristi širom Europe. Ovim možete da budete dio od 4,5 miliona mladih ljudi koji se obraduju kada ugledaju naljepnicu sa čovjekom koji žonglira sa zvjezdicama na vratima neke kulturne ustanove ili restorana. To je zaštitni znak Eura 26 i znači da ćete sasvim sigurno ostvariti pravo na popust.ISIC

International Student Identity Card je projekt organizacije koja nosi naziv International Student Travel Confederation i brine se o studentima i njihovim potrebama kada se nađu na putovanju. Ova kartica je jedini međunarodno priznati dokument koji svjedoči o vašem studentskom statusu, a čitavu priču podržava i UNESCO. Od početka svog djelovanja do danas, godišnje se proizvodi oko 5 miliona kartica. U proteklih 30-tak godina dio ovog projekta bilo je oko 40 miliona studenata koji su ostvarili neki od 32 000 popusta u oko 106 zemalja svijeta, i to:

* 1200 popusta za muzeje i kulturne institucije
* 2700 za izlaske i zabavu
* 2400 na hotele
* 21000 za barove, restorane i kupovinuVlasnikom kartice mogu postati svi redovni studenti koji su mlađi od 26 godina, kao i profesori i nastavnici. Za izdavanje kartice potrebno je priložiti potvrdu o redovitom studiranju ili indeks. Podnositelji zahtjeva dužni su platiti standardne troškove aplikacije. Kartice se izdaju  u prostorijama agencije OTAS, koja se nalazi u ul. M. Tita 38d, Sarajevo, a podaci o vlasniku se unose u bazu podataka ISIC-a.

Kartica vrijedi maksimalno 16 mjeseci i može se obnovit svake akademske godine. Važno je napomenuti da vlasnici ovih kartica dobivaju popuste i umanjene cijene na avionskim i autobusnim kartama, smještaju i kupovini na malo. Besplatna ili umanjena cijena ulaznica vrijedi za muzeje, kazališta, koncerte, kina, umjetničke galerije, kulturne događaje i povijesne spomenike.

ISIC popusti su posebno razvijeni širom svijeta u gradovima koji predstavljaju najposjećenije studentske destinacije. Zato ukoliko ste mladi i željni putovanja, a vaš, ionako skromni, studentski budžet vam to nije omogućavao, postanite vlasnikom ovih kartica i ostvarite velike popuste širom Europe i svijeta.

Za dodatne informacije posjetite: www.otas.ba ili ih kontaktirajte na br. telefona: +387 33 221 410.