Podijeli članak

Prvi put nakon selidbe iz Ciboninog tornja Agrokor organizira brifing za medije na Žitnjaku, i to prilično važan - na kojemu će predstaviti dugoočekivani nacrt nagodbe. Prihvate li vjerovnici plan, umjesto Ivice Todorića oni će postati novi vlasnici kompanije.

Kako su nam potvrdili u Agrokoru, nacrt nagodbe prvo će predstaviti na vjerovničkom vijeću, a nakon toga novinarima na briefingu, s kojeg neće biti moguće citiranje na način da se identificira govornika, nego tek prepričavanje u skladu s Chantam House pravilom, stoji u pozivu za medije, piše Index.hr.

Nacrt predstavljaju Ramljak i Beveridge

Nagodbu će predstaviti Ante Ramljak, izvanredni povjerenik, i Alastair Beveridge, glavni savjetnik za restrukturiranje iz Alix Partnersa, uz sudjelovanje i drugih savjetnika.
 
O mogućim smjerovima nagodbe razgovarali smo s Nevenom Vidakovićem, profesorom na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i izvršnim direktorom za portfelje Platinum Investa. 

"Prvi scenarij je smjer nagodbe da Agrokor koncern opstane, drugi je da koncern rasproda svu svoju imovinu i vrati dugove, treći scenarij je stečaj i četvrti da se sve vrati Todoriću", komentirao je Indexu. 

Na pitanje vjeruje li u četvrti, kaže da ne vjeruje, ali da se ta mogućnost teoretski otvara ako bi došlo do otpisa financijskog duga bez pretvaranja u kapital, što smatra da se neće dogoditi. 

"Moguće su različite varijante ovih scenarija, nije nemoguće ni da koncern opstane, a da proda dio poduzeća što je Ramljak dao naslutiti kad je najavljivao da će prodati Solanu Pag itd. Mogu ostaviti Agrokor, a prodati Konzum, to još ne znamo", rekao je. 

Vidaković: Treba dug pretvoriti u kapital, pa Agrokor d.d. ponuditi na svjetskim burzama

Ovaj ekonomist ponudio je rješenje koje bi sam napravio da je na Ramljakovom mjestu, smatrajući da bi svi time dobro prošli. "Treba napraviti zamjenu duga u kapital u Agrokoru d.d., konsolidirati poslovanje i onda napraviti IPO, odnosno javnu ponudu Agrokora na svjetskim tržištima. I onda ono u što se uložilo 18, prodati za 25 milijardi kuna", kazao je. 

Navodi da ako Agrokor d.d. ima 14 mlrd kuna negativnog kapitala, a 18 mlrd kuna se pretvara u kapital, onda bi se prvo s 14 morala pokriti negativna rupa - ovih 4 mlrd kuna bili bi novi vlasnici Agrokora d.d.

Pitali smo ga što kaže za procjenu da bi se vjerovnicima moglo otpisati 70 posto potraživanja? "Moguće je da će doći do smanjivanja potraživanja, ali dođe li do pretvaranja duga u kapital, onda to smanjivanje potraživanja nije otpis. Da li oni gube 70 posto? Ne, oni će samo svoj dug po diskontu pretvoriti u kapital. Da li su oni prije imali 18 mlrd duga, a sada 4 mlrd kuna kapitala, odgovor je da", rekao je Vidaković. 

Ističe da Zvijezdi i Ledu ne treba kapital te da nemaju veliki dug prema dobavljačima, jedino što ih opterećuje su ogromna jamstva. "Ako se u Agrokoru d.d. dug pretvori u kapital, onda jamstva postaju irelevantna", smatra.

Ključno pitanje: Hoće li nagodba biti individualna za svako poduzeće?

Upitali smo ga koliko je realan zahtjev udruge hrvatskih dobavljača da se njima otpiše 15 posto, a financijskim institucijama 70 posto. "Moguće je da u slučaju Konzuma omjer pretvaranja duga u kapital bude drugačiji za različite kategorije. Tako dobavljači za 100 HRK duga mogu dobiti 75 HRK dionica, a financijske institucije za 100 HRK duga mogu dobiti 30 HRK dionica, takvi detalji ovise o samoj nagodbi i tko će na nagodbu pristati", kazao je.

Vidaković smatra da je ključno ovo pitanje: hoće li nagodba biti za svako poduzeće individualna ili neće? "Moguće je teoretski da će se sav financijski dug iz svih poduzeća pretvarati u kapital, a može biti da će se to raditi samo u određenim poduzećima. Nemate dobavljače u Agrokoru d.d., odnosno minimalni su, a u Konzumu su uglavnom koncentrirani dobavljači, banke i mjenice su vezane uz Agrokor. Nagodba je na razini koncerna, ali struktura nagodbe, čini mi se da bi morala biti po poduzećima", komentirao je. 

I na kraju, Vidaković ističe kako su ovo moguće teze koje nisu preporuke nikome za trgovanje na tržištu kapitala te da su pozicije koje ima Platinum prema dionicama Agrokorovih tvrtki male u odnosu na cjelokupni portfelj.