Podijeli članak

Tagovi

Troškovi koje se prave u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Beču, Berlinu i Bernu su poražavajući, pokazalo je izvještaj pristigao od Ministarstva vanjskih poslova BiH, navodi BUKA. 

Isti je zatražio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut  za tri veleposlanika BiH po metodi slučajnog uzorka za šestomjesečni period listopad 2018. - ožujak 2019., a s ciljem vršenja parlamentarnog nadzora nad troškovima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, kao i uloge MVP BiH u nadgledanju svojih predstavnika u inozemstvu.

U sva tri slučaja, a posebno u Beču (veleposlanik Kozarić) i Berlinu (bivša veleposlanica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljani akti vezani za opravdanost troškova, iako eksplicitne instrukcije MVP BiH propisuju da „Svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja u čiju svrhu je nastao trošak reprezentacije, potpis odgovorne osobe i popis gostiju, a kod organizacije prijema detaljan izvještaj“.

Arnaut je stoga postavio dopunska pitanja MVP BiH zbog čega to ministarstvo tolerira praksu po kojoj računi za reprezentaciju – i pored ogromnih iznosa – od svih navedenih elemenata u pravilu sadrže samo potpis odgovorne osobe, odnosno veleposlanika.

Arnaut je također zatražio odgovor po kom osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije veleposlanika BiH u Beču koje je navedeni napravio u Sarajevu, van svog područja akreditacije, u iznosu od 370,13 KM, koji račun uključuje proizvode poput „kolačića u kajmaku“, „janjeću džigericu“, „šarenu dolmu“, „klepe“, „domaću trganu“, ali ne sadrži „elemente opravdanosti“, kao ni "popis gostiju", kako to eksplicitno nalažu instrukcije MVP BiH? Također je postavljeno pitanje zašto je MVP BiH odobrio troškove oproštajnog prijema za veleposlanice Gudeljević iako uz račun nije dostavljen "detaljan izvještaj". 

S obzirom na sve navedeno, Arnaut je od MVP BiH zatražio informacije koje će konkretne mjere poduzeti po ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih DKP BiH.