Podijeli članak

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova - AEPTM danas je temeljnu policijsku obuku započelo 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA koji se školuju za čin 'mlađi inspektor' i 55 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela - DKPT od čega će se njih 50 školovati za čin 'policajac', a 5 za čin 'mlađi inspektor'.

U skladu s Nastavnim planom i programom, kadeti DKPT koji se školu za čin 'policajac', u AEPTM će pohađati sedmomjesečni program obuke, podijeljen u tri faze: teorijska nastava sa praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava i polaganje završnog ispita. Kadeti DKPT, koji se školuju za čin 'mlađi inspektor', u AEPTM će provesti 17 tjedana. I kod njih je nastava podijeljena u tri faze (teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava i polaganje završnoga ispita). 

Program temeljne policijska obuke kadeta SIPA-e, koji se školuju za čin 'mlađi inspektor', trajat će 4 mjeseca, a nastava je podijeljena u dvije faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava. 

Nastavni planovi i programi za sve tri skupine podrazumijevaju obradu 17 nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik, te kriminalističke istrage za kadete SIPA-e i nadležnosti i poslovi Direkcije za kadete DKPT.