Podijeli članak

Večeras u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje autobiografskog romana “Amarcord” (Hena com, Zagreb) autora Namika Kabila, redatelja, scenarista, TV urednika. 

To je prva promocija te knjige u Hercegovini i jedinstvena prilika za publiku u Mostaru da se upozna s knjigom “Amarcord” koje nema u mostarskim knjižarama. Kabil je gost programa “Književni most” u Studiju 64 NPM-a i ulaz je besplatan! To je ujedno i posljednji program u Narodnom pozorištu Mostar u ovoj godini.

“Drago mi je što dolazim u Mostar jer se knjiga dijelom bavi Hercegovinom, a ovo je prva promocija u Hercegovini”, izjavio je Kabil. Kroz otvoreni razgovor s autorom, javnu književnu tribinu, razgovarat će se o “Amarcordu” čije je prvo izdanje predstavljeno na San(j)m knjige u Istri i gdje je bila druga najprodavanija knjiga pulskog književnog sajma, zatim na književnom festivalu u Leipzigu, o sjećanjima, o pisanju... 

“Amarcord”, što u prijevodu znači Sjećam se, knjiga je o Kabilovim sjećanjima, usko isprepletenim sa sadašnjošću. Autor opisuje i prisjeća se odrastanja u Trebinju, odlaska u Ameriku sa 25 godina, krajem 1993., života u sunčanoj Kaliforniju gdje se nasmrzavao kad nikad prije i osjetio led kakav nije znao da postoji – onaj unutarnji. U Americi će, unatoč otporu koji je prema toj zemlji osjećao svih godina boravka, ostati devet godina. Radio je kao noćni čuvar i vozač taksija da bi preživio i zaradio za studij. U Los Angelesu je studirao film na Santa Monica Collegu, Los Angeles City Collegu, UCLA extentionu, bio član pozorišne trupe Grace Players. Piše i o povratku u BiH. Danas živi u Sarajevu, radi kao filmski redatelj, scenarist i TV urednik. 

Poznat je kao scenarista filmova “Kod amidže Idriza”, autor filmova “Čuvari noći” (Svjetska premijera na Venecijanskom filmskom festivalu), “Informativni razgovori” (dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. i brojnih međunarodnih nagrada), “Magnet” i više TV dokumentaraca, od kojih se izdvaja najnoviji “Srce od drveta” o sazliji Ćamilu Metiljeviću, koji je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu 2016., prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu itd. Napisao je roman “Sam” i nekoliko drama.