Podijeli članak

Tagovi

 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Sarajevu kako je nužno budućnost zemalja u okružju Hrvatske graditi na povjerenju i razumijevanju, a da bi se to učinilo, smatra potrebnim osloboditi se straha i predrasuda prema drugomu i drukčijemu.

 

Govoreći na svečanosti dodjele nagrade Sloboda sarajevskoga Međunarodnog centra za mir, koja mu je pripala upravo zbog njegova zalaganja za jačanje povjerenja i suradnje u susjedstvu, hrvatski je predsjednik kazao kako nikad neće odustati od politike pomirenja koju je i do sada zagovarao.

 

Dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugomu, razumijevanje drugoga, dogovor s drugim i različitim, kazao je Josipović, istaknuvši kako mu je jako važno što nagradu Sloboda prima upravo u gradu kakav je Sarajevo i koje dobro zna cijenu slobode. Ne smijemo dopustiti da nam memorija ukrade budućnost, kazao je Josipović, poručivši kako se prošlost ne može promijeniti, nego tek razumjeti, javlja HRT.


 

Josipović - skladatelj mira

 

Predsjednik sarajevskoga Međunarodnog centra za mirIbrahim Spahić biranim je riječima govorio o Josipoviću, nazvavši ga velikim skladateljem mira. Konstatirao je kako je nagrada Sloboda došla u prave ruke, jer smatra da je uporavo hrvatski predsjednik taj koji je 2010. na poseban način promicao zalaganje za humanizam, ljudska prava i slobodu u zemljama u okružju, ali i cijelom svijetu.

 

Hrvatskom su predsjedniku osim povelje Sloboda u Zemaljskom muzeju u Sarajevu u znak priznanja uručene i preslike povelje Kulina bana Dubrovčanima te velikog pečata kralja Tvrtka I. Josipović je posjetio i Glazbenu akademiju u Sarajevu gdje se sastao sa studentima i profesorima. Glazba je, iako apstraktna umjetnost, najbolji medij za prenošenje najboljih poruka među ljudima, kazao je Josipović istaknuvši kako je tijekom svoje glazbene karijere imao prigodu raditi s brojnim talentiranim studentima iz BiH koji su nakon toga ostvarili iznimno uspješne karijere.

 

Dekan sarajevske Glazbene akademije Ivan Čavlović zahvalio je predsjedniku Josipoviću na posjetu, istaknuvši njegovu ulogu u jačanju pomirenja i povjerenja u susjedstvu. Vi nastojite otvoriti puteve mira i vaši susreti s državnicima regije otvaraju nove perspektive, kazao je dekan Čavlović. Dodao je kako je jedan od poticaja ukupnoj suradnji i sporazum o suradnji glazbenih akademija zapadnog Balkana, potpisan u svibnju 2010. godine.