Podijeli članak

Ostala su još samo dva mjeseca roka u kojem svi porezni obveznici u Bosni i Hercegovini trebaju izvršiti registraciju za elektronsku komunikaciju s Upravom za neizravno oporezivanje (UNO), jer će podnošenje prijava za PDV i trošarinu od siječnja 2019. godine biti moguće izvršiti isključivo elektronskim putem.  

Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH Ratko Kovačević u razgovoru za Fenu potvrđuje da su, od početka listopada ove godine, porezni obveznici počeli u značajnijem broju podnositi zahtjeve za registraciju za elektronsku komunikaciju sa UNO. 

"Na početku ovog mjeseca ukupno su bila 12.253 registrirana obveznika, a trenutno ih je 18.503. Osim toga imamo još više od pet tisuća podnesenih zahtjeva za registraciju. Međutim, da bi registracija bila završena ti obveznici moraju još dostaviti potpisane i ovjerene izjave o prihvaćanju uvjeta za elektronsku komunikaciju sa UNO nadležnom regionalnom centru Uprave", pojasnio je Kovačević. 

Također, postoji još uvijek određen broj obveznika koji su u prethodnom razdoblju promijenili podatke kao što su adresa, ovlaštena osobna i slično, a o tome nisu obavijestili UNO. Zato se u ovom trenutku ne poklapaju njihovi podaci s podacima u Jedinstvenom registru Uprave i oni ne mogu završiti registraciju za e-PDV dok ne izvrše izmjenu podataka u sustavu. 

"Zato pozivamo sve obveznike da što prije izmijene podatke, jer je to ujedno i njihova zakonska obveza da u roku od osam dana od izmjene podataka o tome obavijeste UNO, te da nakon toga odmah podnesu zahtjev za registraciju za elektronsku komunikaciju s Upravom", naglašava Kovačević. 

Obveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i trošarinskih prijava, neće biti u mogućnosti podnijeti svoje prijave od siječnja 2019. godine. 

"To konkretno znači da takvi obveznici neće moći podnijeti svoje siječanjske prijave za 2019. godinu, što znači da će biti u prekršaju. Za takve obveznike UNO će morati uraditi razrez porezne obveze po službenoj dužnosti, na taj iznos će biti obračunat naknadni teret prinude u iznosu od pet posto i zatezne kamate u iznosu od 0,04 posto svakog dana zakašnjenja", naglasio je načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH u razgovoru za Fenu. 
Upravi svakako nije cilj da obveznicima nameće obvezu i naplaćuje iznose naknadnog tereta prinude i kamate, i zato, kako je dodao, pozivaju još jednom sve obveznike koji još nisu, da što prije izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa UNO. 

Sve informacije o registraciji, detaljne upute u pisanoj brošuri, video upute objavljeni su na youtube kanalu UNO.