Podijeli članak

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na sjednici u ponedjeljak, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO.

Tom odlukom, sve mirovine, s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2018. godini, povećat će se za 3,5 posto. Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Obrambeno-oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje mirovina će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih mirovina za travanj, korisnici će prilikom isplate, koja će biti u petak 4. svinja, dobiti i razliku između isplaćene mirovine za ožujak i uvećane mirovine. 

Odluka o akontativnom usklađivanju mirvoina donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.

Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike mirovina za ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 milijuna KM, priopćeno je iz Federalnog zavoda za MIO/PIO.