Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je državnog tajnika za vanjske poslove i poslove Commonwealtha UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona, prenosi Dnevnik.ba. 

Izetbegović je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu euroatlantskih integracija. Istaknuo je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao kako je pored važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Europe. Osuđujući teroristički napad koji se dogodio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredjeljenost BiH za borbu protiv terorizma i suradnju na tom planu s Velikom Britanijom.

Državni tajnik za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Boris Johnson je istaknuo da iako Velika Britanija napušta Europsku uniju neće napustiti Europu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike.

Naglasio je da UK podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Iskazao je spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom segmentu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled obrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma u rujnu ove godine u Londonu te Summit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljnjem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dejan Vanjek, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.