Podijeli članak

Tagovi

Samo odabrani krug ljudi mogao je da čuje kakve je planove usred Beograda za budućnost skovao masonski krem Europe i svijeta, koji se tokom prethodna tri dana sastajao na tajnoj lokaciji u srbijanskoj prijestolnici i  raspravljao o svim aktualnim temama.

Iako će ovo okupljanje biti prilika da se sa slobodnim zidarima iz više od 30 europskih podružnica sretnu i  poznati masoni iz regiona, među kojima ima i bivših i aktuelnih moćnika, niko od njih ni ovoga puta nije htio javno da progovori o tome.

Inače, poslije dvodnevnog Europskog masonskog sastanka, danas se u Beogradu održava 45. godišnja skupština Regularne velike lože Srbije.

 Skupštini će prisustvovati predstavnici više od 20 velikih loža iz cijelog svijeta, a posebno se ističe posjeta velikog kancelara Ujedinjene velike lože Engleske (UGLE), jednog od najviših predstavnika takozvane „majke lože“ i jednog od najbližih suradnika velikog majstora UGLE – Vojvode od Kenta - najavljeno je u lokalnim medijima.

Mene su pominjali u raznim kontekstima, jer sam javna ličnost, pa i da sam mason. To su priče za malu djecu. Nemam pojma da se održava takav skup i stvarno nemam veze s tim - rekao je beogradskim novinarima glumac Branislav Lečić, koji je samo jedan od mnogih koji je u medijima označavan kao član masonske lože.

 
Tako su na mnogim objavljenim spiskovima najuticajnijih slobodnih zidara u Srbiji osvanula i imena ministra kulture Ivana Tasovca, lider DS-a Bojana Pajtića, glumaca Dragana Bjelogrlića i Bogdana Diklića, bivših ministara Gorana Kneževića, Svetozara Čiplića i Saše Dragina, poslanika Zorana Živkovića i mnogih drugih piše avaz.ba