Podijeli članak

Veliko otkriće britanskih znanstvenika. U atmosferi oko Venere pronašli su plin fosfin, što znači da bi u oblacima oko Venere mogli biti živi organizmi. Naime, fosfin je molekula koja se sastoji od jednog atoma fosfora i tri vodika i na Zemlji se povezuje s postojanjem života.

Pronalazak čestica fosfina u atmosferi Venere znanstvenike je digao na noge. Taj bezbojni i vrlo otrovni plin, paradoksalno, mogao bi značiti - život.

-To je nagovještaj mogućnosti života u oblacima Venere. Nije neoboriv dokaz, no znanstvenicima nešto sugerira, rekao je znanstvenik David L. Clements, Imperial College u Londonu.

Teleskopovima na Hawajima i Čileu istraživači su prodrijeli kroz vrlo guste Venerine oblake i detektirali plin koji na Zemlji proizvode bakterije u potrazi za kisikom. Na susjednoj Veneri tog plina ne bi trebali biti.

-Iscrpno smo prošli svaku mogućnost i isključili ih sve. Vulkane, udare groma, meteorite koji padaju u atmosferu. Razradili smo svu kemiju, svu poznatu moguću kemiju koja bi se mogla dogoditi u Venerinoj atmosferi, na površini i ispod površine, a niti jedan postupak koji smo gledali nije mogao proizvesti fosfin u dovoljno velikim količinama da objasni nalaze našeg tima, ustvrdila je Sara Seager, Sveučilište MIT, SAD.

Otkriće, slažu se znanstvenici, može značiti dvije stvari.

-Jedno je da postoji neka nepoznata kemija, neka kemija o kojoj ne znamo. Druga intrigantnija mogućnost je da možda postoji neka vrsta životnog oblika u atmosferi Venere koja proizvodi fosfin koji smo otkrili, kaže Seager.

Koje god objašnjenje bilo - nakon desetljeća traganja za životom na Marsu - čini se da u prvi plan - dolazi Venera. Planet na kojem dan traje dulje nego cijela godina, a godišnja doba ne postoje. No zato možda - postoji život.