Podijeli članak

Dok se reprezentacija Hrvatske priprema za svoju utamicu života, Hrvati u BiH daju joj ogromnu podršku...

Ipak, neki se ne slažu s Hrvatima u tome da bi trebali podržati Hrvatsku na SP-u. 

Razloga je, navodno, mnogo, ali oni nisu argumentirani nego su emotivni, degutantni, prostački i krajnje nacionalistički nabrijani. 

Krenulo je to još od prvih utakmica u skupinama, nastavilo se kroz podršku Dancima u Stocu, preko otvorenih mrziteljskih komentara na društvenim mrežama.

Gradonačelnik Širokog Brijega, Miro Kraljević, u izjavi bošnjačkoj novinskoj 'agenciji' Patriji kazao je kako se ne slaže s djelom navijača koji su uzvikivali neprimjerene sadržaje. Izjavu koju je Kraljević dao ovoj 'agenciji', a čiji je prvi čovjek povezan s terorizmom, prenijeli su mnogi bošnjački mediji. 

Tako se na Facebook stranici jednog od njih pojavio i komentar izvjesnog Senada Talovića, pripadnika OS BiH koji je, osvrćući se na Kraljevićevu izjavu napisao: "Jebo vam tudjman majku. sto vas probudi iz dubokog sna... MAJMUNI" 

Poslali smo upit i Ministarstvu obrane BiH o tome je li Senad Talović njihov pripadnik, odnosno, djelatnik, no do zaključenja ovog teksta nisu nam odgovorili. 

U svakoj državi, čak i u BiH, građani daju veliko povjerenje policiji, vojsci, vatrogascima... Upitno je kakvo povjerenje bh. Hrvata može biti nakon ovakvog otvorenog govora mržnje čovjeka koji je pripadnik tih istih Oružanih snaga. 

Apeliramo na nadležne institucije da ovaj slučaj istraže jer se osjećamo nesigurno. Naime, ispadi pripadnika OS BiH nisu nikakva novost i cijela javnost se sjeća kako je svojevremeno 'nagrađena' sarajevska novinarka Lejla Čolak kad je komentirala hidžabe kod muslimanskih žena... 

Očito je da u našoj državi od povjerenja u institucije nema ništa i da smo prepušteni sami sebi. Ponavljamo, ovakvih prostačkih komentara internet je prepun, no nije isto kada to objavi netko čija je prvotna zadaća zaštita bh. građana, a pripadniku OS BiH bi to trebala biti zadaća, makar načelna. 

I.C. / Dnevnik.ba