Podijeli članak

maš li psa? Ako imaš, onda si uistinu sretna osoba. Osim što te pas „natjera“ da hodaš svaki dan po svježem zraku (što je dobro za zdravlje), on te doslovno i usrećuje – tvrde istraživanja. Međutim, je li ljubav prema ljubimcu toliko velika da mu dopustiš da spava s tobom u krevetu? Ako mu ne dopuštaš, onda dobro pročitaj sljedeće – možda se predomisliš…

1. Pas u krevetu održava zdravlje  Tko svaki dan po bilo kakvom vremenu mora izići iz kuće i hodati, automatski jača organizam i rjeđe obolijeva. Dodatno trenira i srce. Ali, ako pusti četveronošca u krevet, radi još više za svoje zdravlje. Naime, psi koji spavaju u krevetu imaju smirujuće djelovanje. Smanjuju stres, a to pozivno djeluje na krvožilni sustav. 

2. Pas u krevetu brine se za dobar san  Čak i ako pas u krevetu povremenim kretnjama ometa san, općenito pridonosi boljem spavanju. Tko pusti psa u krevet – lakše zaspe. Umjesto da se bavi brigama i nemirnim mislima, sluša umirujuće disanje psa te brže upadne u svijet snova. Zimi ima još jedna prednost: tjelesna temperatura psa je od 38 do 38,5 stupnjeva. Stoga su psi odlični „grijači“ – i neće se ugasiti, nego „rade“ cijelu noć. 

3. Pas u krevetu prenosi osjećaj sigurnosti  Osobito ako živiš sama, pas ti daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Kad zaprijeti ozbiljna opasnost, možeš se pouzdati u svog psa. Naravno, ne može te obraniti ako leži u drugoj sobi (ne daj Bože vani na lancu!). S druge strane, ako nije pored tebe, nema ga tko maziti kad je vani grmljavina. 

4. Pas u krevetu pobjeđuje depresiju  Istraživanja su pokazala da je ljudima koji pate od depresije bolje kad imaju psa. Životinje pružaju bezuvjetnu ljubav i olakšavaju ljudima da otvore srce i rade na sebi. Kad mazimo psa, povećava se razina hormona oksitocina u krvi – takozvanog hormona sreće i povezivanja. 

5. Tvoj pas to isto voli  Psi su izrazito društvena bića te uživaju u tjelesnoj blizini. Ti si za njega vođa čopora, pa voli biti tik uz tebe i maziti se. Osobito plašljivi psi profitiraju od privilegije da spavaju s tobom u krevetu, jer tako i ti prenosiš psu osjećaj sigurnosti te mu daješ novo samopouzdanje.