Podijeli članak

Cristiano Ronaldo novi je igrač Juventusa. Talijanski prvak platio ga je 105 milijuna eura, a Portugalac je potpisao ugovor na četiri godine i zarađivat će 30 milijuna eura po sezoni.

"Nije mi žao što sam otišao iz Reala. Ovdje sam jer sam želio novi izazov. Igrači mojih godina odlaze u zemlje poput Kine, jako sam zahvalan Juventusu što mi je dao ovu priliku", rekao je Ronaldo na službenom predstavljanu.

Osim za nastavak karijere, Juventus mu je dao i odličnu priliku za - izbjegavanje poreza. Ronaldo je odavno u "ratu" s poreznim obvezama, a nedavno se nagodio sa španjolskim vlastima i platio 18 milijuna eura kazne zbog neplaćanja poreza.

Ronaldo puno više zarađuje od sponzorskih ugovora nego od klupske plaće, što je bio i problem u parnici sa španjolskom državom, no dolaskom u Italiju Ronaldo je to izbjegao. Naime, talijanska vlada je prošle godine donijela zakon prema kojem sve osobe koje prijave boravište i rade u Italiji ne moraju platiti porez na novac koji zarade izvan Italije, odnosno to izbjegavaju plaćanjem fiksne stope od 100.000 eura na godinu. Isto vrijedi i za članove njihove obitelji za koje fiksna stopa iznosi 25.000 eura.

U prijevodu, Ronaldo će platiti 100.000 eura poreza za 80-ak milijuna eura godišnje zarade od sponzorskih ugovora, dok bi na to u Španjolskoj morao platiti oko 40 posto. Ronaldo, Messi, Neymar i društvo upali su u probleme, iako su redovno plaćali poreze. Sve one parnice koje su se spominjale su se pojavile nakon što se zakon u Španjolskoj promijenio, a isti je onda španjolska vlada pokušala retroaktivno primijeniti na nogometaše koji zarađuju golemi novac od sponzorskih ugovora.

Po dolasku u Italiju Ronaldo je rekao da je odabrao Juventus zbog golemog poštovanja koje su mu njegovi navijači iskazali tijekom četvrtfinalne utakmice prošlosezonske Lige prvaka te zbog novih izazova koje želi u svojoj karijeri. U nekim aspektima mu, čini se, ipak odgovara puno manje izazova.