Podijeli članak

 Malo je kolumni koje su izazvale toliku pažnju i čitanost kao jučerašnji tekst Timothy Lessa koji u uglednom stranom magazinu koji ima preko milijun pratitelja predlaže radikalni rez u pristupu prema rješavanju balkanskog pitanja. On zagovara da Washington potpuno prestane s podržavanjem skupe iluzije o multietničkim državama i dozvoli Balkanu da postane ono što je Europa postala odavno, prostor stabilnih nacionalnih država u kojima bi postojala šansa za razvoj građanskog društva. Reakcije na tekst su različite. Jedni ga oprezno pozdravljaju, drugi tvrde da je zaključak dobar, no metode koje predlaže loš dok treći u njemu vidje čistu medijsku bombu koja ima za zadatak destabilizirati cijeli Balkan i ovo područje ponovno načiniti igralištem velikh sila, piše poskok.info.

No kako bi doista izgledao Balkan ako bi se na njega primjenila Lessova ideja?

Less tvrdi da će doći dan kada će utjecaj Zapada na Balkanu izblijediti. Imamo li pravo kazati da on laže, i da će utjecaj Zapada na Balkanu vječno ostati jak?
Less tvrdi da će potom uslijedit će novi val nemira koji će rezultirati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo.
Možemo li tvrditi da je u krivu? I da će Balkan, nakon što utjecaj Zapada izblijedi “civilizirano kao i do sada” sam rješiti svoja pitanja?

Novi izbjeglički valovi poput onih tijekom 90-ih, ponovo bi tada mogli zapljusnuti Balkan tvrdi Less. Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timothy Less, bivši otpravnik britanske ambasade u BiH i sadašnji direktor agencije „Nova Europa“ i konzultant, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Europi.

Less navodi da će kaos početi pokušajem otcepljenja Republike Srpske, koja će htjeti da se pripoji Srbiji. Međutim ne spominje Sandžak  i odgovor Bošnjaka u Srbiji u slučaju tog scenarija.

Prema njegovim riječima, takav scenario sa Srpskom snažno će zagovarati Rusija, koja će objeručke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će se kako tvrdi Less, pokrenuti domino efekt i kako se to ne bi dogodilo Zapad naprosto mora promijeniti pristup na Balkanu. Prije nego na Balkan dođe Rusija. Drugim rječima, Less predlaže stvaranje stabilnih nacionalnh država Balkana koje bi onda bile imune na ove ili one utjecaje velikih sila.

Less dodaje da će Hrvati iz BiH tražiti vlastitu autonomiju, i posebne odnose s  Hrvatskom, koja bi im, prema Lessovom mišljenju u tome svesrdno pomogla. U ovom dijelu hrvatski analitičari se ne slažu. Čak i najžešći zagovaratelji federalizma u BIH tvrde da bi cijepanje BIH naštetilo Hrvatima. Isto je danas kazao i hrvatski predsjednik Čović.

Less vidi nemire i u Makedoniji.  Albanci u Makedoniji bi se tad pobunili i pokušali da otkinu dobar dio zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim željela da im se pripoji i Kosovo, čime bi se ostvario cilj stvaranja tzv. velike Albanije.

Nekako je preočito da su strani analitičari daleko više opsjednuti kartografijama Balkana nego sami analitičari Balkana. Oni doslovno sve etničke grupe na Balkanu gledaju kao homogene i s usklađenim interesima. Što nije slučaj. Naročito ne u BIH.

“Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome. Prema njegovim riječima, stanovništvo Crne Gore, koje je naklonjeno pripajanju Srbiji i čini polovinu populacije, težit će spajanju sa proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za komad zemlje vrebat će Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije.”, ističe Less.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, prije svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

“Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne borce iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja.”, tvrdi Less.

Takav scenario samo bi potpalio rastuću islamizaciju Europe, smatra Britanac.

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Less, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli da učine mnogo toga.

„Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako moć EU blijedi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži“, ubjeđen je britanski profesor u točnost svoje mračne prognoze.

Tko je autor ove mračne analize

Timothy Less kao direktor konzultantske kuće „Nova Europa“, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je Univerziteta Darvin, gdje sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Europe.