Podijeli članak

Nakon što je ministar Vili Beroš danas jutros rekao da jedno istraživanje ukazuje na mutaciju virusa, odnosno na njegovo slabljenje jer zaraženi ispod 60 godina gotovo nemaju nikakvih simptoma, to je na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu komentirala i Alemka Markotić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić na konferenciji za medije je rekla da još nema dovoljno studija koje bi to potkrijepile.

Još se rade analize. Situacija sad nije kao krajem veljače i početkom ožujka. Većina novozaraženih ima vrlo blage ili nikakve simptome, što je dobro. Nemamo nikog na respiratoru, to su dobre vijesti. Nije samo stvar koliko će virus imati sposobnost da prodre u naš organizam i izazove bolest, nego je bitna i količina tog virusa koja se može prenijeti na drugog čovjeka i njegova sposobnost da prodre kroz stanice koja ovisi o cijelom nizu faktora", rekla je Markotić i dodala:

"Čini se da u ovom trenutku virus nije tako snažan. Tim više što se ljudi više kreću na otvorenom prostoru, nema stalnog kontakta za prijenos velike količine virusa. Kod mnogih bolesti postoji povezanost količine virusa i težine kliničke slike. Kad ste razmaknuti na otvorenom, teže je nekome prenijeti veću količinu virusa, nego primjerice zimi u zatvorenom prostoru, prenosi Index.hr. 

Zasad se čini da je situacija povoljnija, ali to je još na razini percepcije. U svim se zemljama ponovno se povećava broj inficiranih, ali nema informacija o tome da su to teže kliničke slike."

Na kraju je naglasila da su očekivali da će preko ljeta doći do određenog popuštanja i slobodnijeg kretanja, no i dalje treba biti odgovoran i držati se - distance i higijene.