Podijeli članak

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan tzv. engleski soj koronavirusa slovenska će vlada sljedećeg tjedna ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.
 
Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti, prenosi Hina. 
 
Kako sumnja na to da je za prijašnji tempo zaraza koronavirusom i prije bio kriv engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila "nekoliko tisuća" specifičnih PCR-testova koji reagiraju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenski premijer.
 
"Posljednja tri dana ne ulijevaju optimizam"
 
Već je danas po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo je li riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je zanijekao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.
 
Podaci o stanju epidemije iz posljednja tri dana "ne ulijevaju optimizam", kazao je Janša dodavši da je stanje s brojem novozaraženih u više regija pogoršano te da bi s obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u europskim državama i probleme oko nabave cjepiva vlada možda drukčije reagirala kad je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera.
 
Zbog toga će vlada u srijedu na sastanku s članovima stručne skupine "ponovo razmotriti" situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagirati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih tjedana koji će se sada testirati na engleski soj.
 
Situacija krajnje ozbiljna
 
Ako bi se pokazalo da je ta varijanta virusa koja je zaraznija i brže se prenosi u zemlji prisutnija, to bi značilo da je situacija u zemlji glede širenja virusa "krajnje ozbiljna", no ako se pokaže da je ona u svim regijama relativno malo prisutna, onda će vlada ostati na ocjeni da se epidemija "može kontrolirati", kazao je Janša.
 
Sve je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, osobito na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci vlade, sljedeći tjedan relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola te otvoreni vrtići za svu djecu.
 
Te će se odluke u buduće provjeravati i revidirati svaki tjedan, ovisno o situaciji u pojedinoj regiji i prilagođavati stanju stvari, kazao je Janša pozvavši sve građane da se "striktno" pridržavaju svih mjera protuepidemijske zaštite, a one koji moraju nositi maske da koriste učinkovitije maske tipa FP-2, ako rade na takvim radnim mjestima gdje je mogućnost prijenosa zaraze veća.
 
Epidemija je u Sloveniji i inače još uvijek na vrlo visokoj razini u usporedbi s drugim europskim zemljama, zato je potrebno biti krajnje oprezan, kazao je Janša na izvanrednoj konferenciji za novinare.