Podijeli članak

Slovenska demokratska stranka, na čijem čelu se nalazi Janez Janša, vratila je 150.000 eura (oko 300.000 KM) koje je uplatila Dijana Đuđić iz Prijedora.

Ovo je Janšina stranka objavila na Twitteru, dodavši kako je ugovor o uzimanju kredita od Đuđićeve, uz kamatu od dva posto, raskinut, te da će platiti kaznu koja joj bude određena.

Ugovorom je bilo predviđeno da Đuđić isplati ukupno 450.000 eura (oko 900.000 KM) u tri rate.

Mediji u Sloveniji navode da je neuobičajeno da se domaće političke stranke za kredite kojima će financirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima.

U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o financiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Janša je odmah po izbijanju afere izjavio da će novac biti vraćen ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije.

Đuđićeva navodno ima firmu u malom slovenskom mjestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika. Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, "isplivali" su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u travnju 2017, potom krajem rujan i početkom prosinca.