Podijeli članak

Modna linija odjeće za djecu koju dizajnira diplomant fakulteta Royal College of Art Ryan Mario Yasin podrazumijeva sistem koji omogućava širenje odjeće kako djeca rastu.

Riječ je o naborima koji se rastežu i prilagođavaju dječjem tijelu, a odjeća se zove Petit Pli. Yasin je na ideju došao nakon što je svako malo kupovao odjeću za svoje dijete koje je vrlo brzo prerastalo. 

Iskoristio je svoje predznanje koje je stekao na studiju zračnog  inženjerstva da osmisli set trajnih preklopa koji omogućavaju odjeći da se raspakuje kada se razvlači, tako da se raširi u skladu s rastom dječjeg tijela.

Odjeća je otporna na vodu i vjetar i prilagođena za djecu od šest do 36 mjeseci. U tom periodu djeca promijene šest veličina odjeće. 

Dizajner se nada da će ovom odjećom pomoći smanjenu ogromnih količina otpada koje proizvede konfekcijska industrija.

"Djeca prerastu odjeću svakih par mjeseci jer ih oblačimo u odjeću koja minijaturna verzija odjeće za odrasle, umjesto da idemo u suprotnom procesu. Sa 11 milijuna djece u Velikoj Britaniji vrijeme je da se redizajnira dječja konfekcija", rekao je.

Yasin je prvo eksperimentirao s tkaninom u svojoj kući.

Pošto je ranije završio zračno inženjerstvo istražio je strukture za male satelite koje karbon vlakna odvajaju u minuskulne praznine prije nego budu oslobođene, te drže oblik. Upravo njegovo znanje iz tehnike preklapanja koje je dobio tijekom ovog istraživanja značajno je utjecalo na Petiti Pli liniju, odjeću dizajniranu od materijala koje pravi čovjek. Trenutno je u postupku patentiranja.

"Oblik se deformira pokretom djeteta, širi i skuplja, odnosno sinkronizira s njihovim pokretima", rekao je Yasin.

Trenutno skuplja investicije za Petit Pit i planira napraviti ranu liniju za Veliku Britaniju s fokusom na pronalazak tvornice s visokim etičkim standardima.