Podijeli članak

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da je spreman na nove akcije u Gazi nakon izraelskih napada koji su bili odmazda na palestinsko ispaljivanje rakete kada je u Tel Avivu ranjeno sedam osoba.
 
"Mogu vam reći da smo spremni na puno više. Učinit ćemo sve što je potrebno za obranu našeg naroda i naše zemlje", rekao je u poruci putem videokonferencije iz Izraela upućenoj sudionicima godišnje konferencije moćnog proizraelskog lobija u Sjedinjenim Državama (Aipac).
 
Šef izraelske vlade koji se u ponedjeljak u Washingtonu sastao s Donaldom Trumpom trebao je osobno nazočiti konferenciji Aipaca u utorak, ali je skratio boravak u Americi nakon raketnog napada iz Gaze.
 
Eskalacija sukoba
 
U utorak je u Gazi mirno, a Netanyahu bi trebao odlučiti je li izraelski odgovor završio ili će poduzeti nove akcije, uz rizik eskalacije sukoba dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Izraelu.
 
Izraelska vojska i palestinske naoružane skupine nastavile su sukobe do utorka ujutro, prenosi Hina. U njima su sudjelovali izraelski zrakoplovi, helikopteri i tenkovi.
 
Netanyahu je ponovo tijekom videokonferencije srdačno zahvalio američkom predsjedniku koji je dan ranije u njegovoj nazočnosti u Bijeloj kući potpisao priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni koja je okupirana 1967. i zatim pripojena Izraelu.
 
"Nikada, nikada ju nećemo napustiti. Ona je dio Izraela", rekao je o Golanu.
 
 "Od izraelskog naroda hvala predsjedniku Trumpu i hvala za sve povijesne odluke koje ste donijeli", dodao je, misleći pritom i na američko priznanje Jeruzalema za glavni gradi Izraela.