Podijeli članak

Izraelski ministar turizma poručio je u četvrtak sunarodnjacima da ne putuju u Tursku, usijed napetih odnosa između dviju zemalja dodatno pogoršanih nakon smrti desetaka Palestinaca u Pojasu Gaze, javlja Hina.
 
Turska je glavno odredište izraelskih turista. Prošle godine tu je zemlju prema turskim statistikama posjetilo oko 380 000 Izraelaca. Najviše ih je bilo prije deset godina, više od 550 000.
 
"Nedvosmisleno ću reći: nemojte ići u Tursku. A to bih rekao i prije zadnjih događaja", rekao je ministar turizma Yariv Levin za internetsku stranicu Ynet.  
 
Dvije zemlje imale su napete odnose proteklih godina, a sad su usred ogorčenog diplomatskog spora nakon što su izraelski vojnici u ponedjeljak ubili 60 Palestinaca tijekom prosvjeda duž granice s Gazom.

Izrael se opravdavao da je sprečavao "teroriste" da se ne probiju do izraelskog teritorija.
 
Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Izrael počinio "genocid", a Ankara je pozvala izraelskog veleposlanika da napusti zemlju. Izrael je nakon toga kao odgovor pozvao turskog konzula u Jeruzalemu da ode iz Izraela. Turska je već opozvala svog veleposlanika u Tel Avivu nakon nasilja u Gazi.

Turska i Izrael obnovili su veze prije manje od dvije godine, nakon što su im diplomatski odnosi bili zamrznuti šest godina.