Podijeli članak

Informacije kako je gorivo jeftinije na benzinskim crpkama u Hrvatskoj nego u BiH trebao je biti razlog da se nadležne institucije u Bosni i Hercegovini zapitaju kako je to moguće i zašto se došlo i takvu situaciju. Ali nitko ništa ne poduzima po tome pitanju. 

Zato smo mi potražili odgovor na pitanje što se događa u Bosni i Hercegovini po ovome pitanju. Odgovori koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje su nas šokirali. 

Dobili smo podatak kako trgovci naftnim derivatima imaju čak 50 feninga marže po litri goriva, što svakako nije uobičajna situacija. Ali, idemo iz početka. 

Prema Zakonu o akcizama u BiH trenutno se plaća sljedeća akciza po litri i to:

-za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litri,
-za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri,
-za motroni benzin 0,40 KM po litri,
-za lož ulje 0,45 KM po litri.
- za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litri.

Osim akciza u cijenu litre derivata nafte ulaze i dvije putarine:

-putarina u iznosu od 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva
-putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata za “izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva”

Pored akcize i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi (transport, skladištenje...). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto.

MOTORNI BEZNZIN 95

Cijena po litri uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana se kreće oko 0,57 feniga. To znači da se na takvu ulaznu cijenu obračunavaju sljedeće uvozne pristojbe:

-akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,23 KM

To znači da je nabavna cijena i sve obveze državi ukupno 1,55 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih crpki.

Prema zadnjim podatcima aplikacije FMT FBIH oil info, najniža cijena benzina 95 na području Mostara je 1,96, a na većini crpki je cijena 2,01 KM ili čak 2,11 maraka. To znači kako benzinske crpke trenutno zarađuju po litri goriva čak 0,50 KM!

DIZEL

Slična je priča i sa dizelom. Cijena po litri uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,66 feniga. To znači da se na takvu cijenu obračunavaju sljedeće pristojbe:

-akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,24 KM

To znači da je nabavna cijena i sve obveze državi ukupno 1,60 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih crpki. 

Prema istoj aplikaciji, najniža cijena dizela na području Mostara je 1,91 KM, a na većini crpki je cijena iznad dvije marke, a najviša je čak 2,16. Opet dobijemo podatak kako je trenutna zarada i na ovj vrsti goriva 0,5 maraka. 

Za sutra je najavljeno sniženje cijena goriva u Federaciji BIH od 0,05 feninga do 0,15 feninga. To znači kako će zarada trgovaca naftnim derivatima i dalje biti previsoka, odnosno, 0,4 marke po litri goriva. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi bilo kada bi se država bavila ovim pitanjem na isti način kako to trenutno čini sa cijemana u ljekarnama.