Podijeli članak

Ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević rekao je da je Delić bio čovjek koji je sve ljudske, profesionalne i stručne kvalitete stavio u funkciju obrane Bosne i Hercegovine i izgradnji bolje budućnosti za njene narode i građane, prenosi Dnevnik.ba

Godišnjica smrti generala Rasima Delića, presuđenog haškog ratnog zločinca i ratnog zapovjednika tzv. Armije RBiH, obilježena je danas na mezarju Kovači u Sarajevu.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u obraćanju da je velika nepravda što je Delić osuđen za ratne zločine jer se osobno suprotstavio nekima koji su počeli da vrše osvetu nad Srbima u Sarajevu, zbog čega mu je sin zamalo poginuo.

Naglasio je da je Delić bio blag, ali hrabar i ustrajan čovjek koji je na svaki način ličio na svoj narod.

"Ta njegova sposobnost, hrabrost i snaga nisu bile očigledne ali su postajale kada zatreba. Bio je izuzetno sposoban vojnik" istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da je Delić po preuzimanju zapovjedništva nad Armijom RBiH neuvezane jedinice dobrovoljaca ujedinio i od njih napravio silu koja je zaustavila nadmoćnijeg neprijatelja.

Ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević rekao je da je Delić bio čovjek koji je sve ljudske, profesionalne i stručne kvalitete stavio u funkciju obrane Bosne i Hercegovine i izgradnji bolje budućnosti za njene narode i građane.

Dodao je da je bio prisiljen nastaviti borbu i nakon okončanja agresije na BiH, ne samo za vlastitu nevinost nego za pravdu a protiv pokušaja prekrajanja povijesnih činjenica.

Osim članova Delićeve obitelji, obilježavanju godišnjice prisustvovao je ministar za boračka pitanja Sarajevske župnije Ismir Jusko, kao i predstavnici udruženja boraca.

Posjedimo, Rasim Delić je pred Međunarodnim sudom u Haagu osuđen na tri godina zatvora za zločine koje su počinili strani ratnici, mudžahedini, u Središnjoj Bosni.