Podijeli članak

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da će idućih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kako bi se deblokirao rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Imamo neke sastanke u Predsjedništvu BiH ovih dana, tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH", rekao je Izetbegović novinarima poslije sastanka Kolegija Doma naroda BiH s novim šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Prema njegovim riječima, prije svega to se odnosi na postizanje načina kako bi se pokrenuo Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO.

Navodeći da gotovo milijardu eura sredstava čeka ratifikaciju u državnim institucijama, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razriješen ovih dana i da će Bosna i Hercegovina krenuti dalje.

Parlament BiH je, poslije prošlogodišnjih izbora u listopadu, održao samo jednu sjednicu, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uvjetuje deblokadu rada Parlamenta ulaskom te stranke u Savjet ministara BiH.

Dogovor o novom Savjetu ministara nije postignut, jer se kao kamen spoticanja pojavio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, čije usvajanje traže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je drugi član Milorad Dodik naglasio da on nikada neće podržati usvajanje ANP-a niti ulazak BiH u NATO.

Na sastanku sa Sattlerom bili su u druga dva člana Kolegija Doma naroda, Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Tijekom razgovora, zajednički je ocijenjeno da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno formiranje i rad organa izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu Općih izbora 2018. godine na svim razinama, javlja agencija Beta.

Članovi Kolegija, kako je priopćeno, upoznali su Sattlera s različitim viđenjima uzroka zastoja u formiranju Savjeta ministara BiH i parlamentarnih tijela.

Izražena je nada da će se aktualne razlike uskoro razriješiti na osnovu konstruktivnog dijaloga i kompromisa pobjedničkih stranaka, kako bi se "otvorili zaustavljeni i ubrzali usporeni reformski procesi".