Podijeli članak

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS) koju je usvojila Narodna skupština RS-a u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS - priopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Ta rezolucija, kako je istaknuto ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i obrana nisu u nadležnosti entiteta te se radi o isključivo nadležnosti državnih organa.

Predsjedništvo BiH je kako se ističe ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u i podnijelo formalni zahtjev za pristupanje Aktivacijskog plana za članstvo (MAP). 

U priopćenju se naglašava da je članom 84. Zakona o obrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno da će "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Osim toga, naglašeno je da jasno euroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije.

Iz kabineta Izetbegovića poručili su da ovakvi stavovi rukovodstva RS-a, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini te šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija, podcrtano je, u suprotnosti s interesima svih građana BiH.

Zaključili su da donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS-a nastavlja s provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo BiH i imat će i posljedice po regiju, ali i cijelu Europu.