Podijeli članak

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je sinoć u Sarajevu da stranka od pregovaračkog tima SDA traži da sve pregovore završi do 24. ožujka kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. ožujka, piše Dnevni avaz.

Na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je rekao da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom.

"SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na razini nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene", naveo je Izetbegović.

Dodao je da sudjelovanje u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa sudjelovanjem koalicijskih partnera u Parlamentu FBiH, te da je osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade praksa preglasavanja.

Izetbegović je istaknuo da SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Europske komisije i da očekuju da BiH do studenog ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi službeni zahtjevi EU.

Također, naglasio je da SDA zahtijeva da Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

"Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tijekom agresije na BiH u razdoblju '92.-'95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini. Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i da raspravljaju o osudi četničkog okupljanja u Višegradu", kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA osuđuje napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru i da pozivaju nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinitelje ovog napada.

"Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma. Suosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspiriran četničkom ideologijom i osobnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića", naveo je Izetbegović.