Podijeli članak

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je sporazumom o formiranju vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a predviđeno da će se kada je riječ o NATO putu BiH sve raditi prema Ustavu i zakonima.

- BiH je u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. Dalje je sada na ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane kao i za sam NATO - rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje novinara o interpretacijama opozicije da su Milorad Dodik i on sporazumom i pobijedili i izgubili, Izetbegović je istakao da su "našli sredinu" te da nije moguće da su obojica pobijedili niti izgubili već "opozicija mora nešto da govori". 

Dodao je da je zajedno s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pojasnio američkom veleposlaniku stajalište o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) kojim je veleposlanik bio zadovoljan budući da njegova zemlja insistira na ANP-u.

Bakir Izetbegović je, na današnjem obilježavanju godišnjice rođenja Alije Izetbegovića u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Džaferović, rekao da će tek biti pokrenuti pregovori o formiranju nove Vlade FBiH.