Podijeli članak

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je koalicija sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB) dogovorena 17. maja, a da je u petak precizirana.

- To znači ulazak jednog jakog, iskusnog, kapacitiranog bošnjačko-bosanskohercegovačkog bloka na svim razinama. Mislim da ćemo u Parlamentu FBiH uz neke pridružene zastupnike imati preko polovice, sami mi. Sa HDZ-om dvije trećine – izjavio je Izetbegović u intervjuu za Hayat.

HDZ, dodaje, još uvijek Izborni zakon postavlja kao uvjet za formiranje federalne vlasti, te procjenjuje da će to trajati još mjesec, dva ili tri i da će to prestati biti uvjet.

- HDZ sebi može nanijeti ogromnu štetu ako pokuša da nam diktira, da jedan zakon koji se odnosi na državnoj razini bude veza sa rekonstrukcijom federalne razine. Mislim da to nikako ne bi trebali raditi i ja sam to rekao Čoviću, a onda je dobio poruku od nas trojice. Na kraju krajeva će ostati usamljen HDZ ako nastave to raditi – objasnio je Izetbegović.

Pojašnjava i kako pitanje izmjena Izbornog zakona nije lako rješiva stvar, koja se pokušava riješiti već 14 godina. S druge strane, dodaje da se SDA i HDZ dijele oko većine ostalih pitanja, poput euroatlantskih integracija ili ekonomije.

- Ali se ne slažemo o principu na kojem postoji ova zemlja, da li je to građanski ili etnički. Oni bi preferirali etnički princip do kraja i time bi poništili potrebu postojanja multietničkih, građanskih stranaka. Mi to ne bi uradili. Za nas građanski princip treba biti dominantan u odnosu na etnički. U ovoj zemlji imate tri konstitutivna naroda i četiri politička naroda. Imate Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedan čitav narod koji ne želi da se svrsta, koji želi da ostane u multietničkim strankama i SDA će braniti njihovu poziciju, bez obzira što nas te ljevičarske stranke često napadaju, svrstavaju nas sa drugim nacionalnim strankama – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Mostaru, kazao je da je to pitanje opterećeno dešavanjima iz prošlosti, te da SDA neće dozvoliti dalje degradiranje pozicija Bošnjaka u Mostaru. Također je kazao kako sumnja da će se SDA i HDZ uspjeti dogovoriti, te da će vjerovatno rješenje donijeti Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud BiH ili OHR. Za iduću, 2020. godinu, je Izetbegović kazao da će biti daleko bolja od 2019. godine.