Podijeli članak

Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, usuglasili su izjavu o principima vezanim za formiranje vlasti na državnoj razini, ali na večerašnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH nisu načinili drugi korak i razgovarali o podjeli resora u Vijeću ministara BiH, piše Klix.

To je u izjavi za novinare nakon sastanka potvrdio Čović kazavši da je Izetbegović, kada se bude razgovaralo o podjeli resora, tražio da bude prisutna delegacija SDA.

"Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usuglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu s ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali", objasnio je Čović.

Upitan je li u navedenoj izjavi NATO put BiH, Dodik je odgovorio negativno kazavši da to on neće prihvatiti, jer postoji rezolucija NSRS. NATO je kaže samo želja SDA.

"Vijeće ministara je stvar ustava i zakona i nakon izbora su jasne procedure. Mislim da smo usuglasili da tri ministarstva pripadaju Bošnjacima, tri Srbima, tri Hrvatima. Do sada je predsjedavajući bio Bošnjak i opet su imali tri ministarstva i isti princip treba da vrijedi i sada", kazao je Dodik.

"Ako netko misli da ponovo otvara neka druga pitanja onda neće biti ni Vijeća ministara. Nećemo dozvoliti ni imenovanje predsjedavajućeg bez dogovora o Vijeću ministara. Ja sam mislio da to trebao završiti prije dolaska europskog povjerenika Johannesa Hahna, ali evo vjerojatno od toga neće biti ništa, jer to procedure ne dozvoljavaju", kazao je Dodik.

Izetbegović je rekao da su danas usuglasili principe djelovanja u sljedeće četiri godine. 

"Mislim da smo napravili dobar korak, preostaje dogovor u vezi resora i bit će nastavljen na razini delegacija već idućeg tjedna. U izjavi pišu bitne stvari za ovu zemlju - ekonomija, integracijski procesi svi, a nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, dopustite nam da tu stvar riješimo. Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, pustite da nas da nađemo tu rješenje, dajte nam još vremena", rekao je on.

Upitan hoće li biti Vijeće ministara BiH formirano do kraja ožujka.
 
"Ako Dodik kaže da ne može onda je vjerojatno u pravu, što se tiče nas iz SDA može odmah sutra. Svi su dobrodošli i pozvani, mislim na bh. stranke, SDA će prepustiti poneku fotelju. Danas smo napravili korak, nije bilo lako ga napraviti, trebalo je sedam dana. Sve će ići kako to kod nas ide, presporo i do sada su bile krize, nadam se da ćemo uspjeti to u rokovima riješiti kao prošle godine kada je bilo 31. ožujka", kazao je Izetbegović.