Podijeli članak

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 9. svibnja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana.

"Na današnji dan sjećamo se velike pobjede savezničkih armija nad silama fašizma u ratu za oslobođenje Europe. Pobjeda nad fašističkom ideologijom, koja je dijelila ljude na osnovu rase i etničke pripadnosti, predstavlja ugaoni kamen moderne Europe na kojem počiva Europska unija čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. deklaracijom Roberta Schumanna.

Fašizam je 9. svibnja 1945. vojno poražen, ali u različitim svojim oblicima ta morbidna ideologija je ostala egzistirati, čemu smo najbolje svjedočili mi u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995.

Agresija i genocid po prvi put na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, počinjeni su upravo u Bosni i Hercegovini. Armija BiH, kao istinska antifašistička vojna snaga, branila je BiH od podjele i njen narod od genocida. Zato je izuzetna simbolika sadržana u činjenici da je 9. svibnja istovremeno i Dan zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine
", rekao je.