Podijeli članak

Ljubitelji pisane riječi imat će priliku pročitati nešto sasvim novo u Gradu na Neretvi. Naime, mladi Mostarac i student odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Domagoj Zelenika uskoro će objaviti svoj prvi roman pod nazivom: ''Izabrani''. U razgovoru za Pogled.ba Zelenika je predstavio proces nastanka svog prvog literalnog djela, ne iznoseći mnogo detalja kako ne bi previše otkrivao zanimljivosti romana budućoj čitateljskoj publici.

-Trenutno mi je najdraža stvar na svijetu činjenica da imam svoj vlastiti roman, izjavio je Zelenika za Pogled.ba, kazavši kako je od malena znao da će se jednog dana baviti upravo pisanjem.  Smatra kako je svaki čovjek dobar u nečemu te mu je zbog toga posebno drago što je na vrijeme otkrio svoj talent na kojemu planira graditi i karijeru.

-Velika mi je želja u životu biti uspješan pisac, zato pisanje ne smatram hobijem nego svojom budućom karijerom. Još u osnovnoj školi nastavnici su bili iznenađeni načinom na koji slažem rečenice, uvijek na neki neobičan i drugačiji način. Upravo zato sam se u svojem prvom romanu ''Izabrani'' najviše posvetio stilu pisanja, naveo je mladi pisac.

Roman ''Izabrani'' žanrovski je smješten u roman za  mlade, a na prvi pogled priča je to o prijateljstvu, točnije, o dva stara prijatelja koji se sastanu  nakon mnogo godina. Jedan od glavnih likova u romanu nema ni ime ni prezime, jer pisac, naime, vjeruje u maštu drugih ljudi, ne podcjenjuje je i stoga je ostavio čitateljima na izbor kako će zamisliti i shvatiti likove.-Najvažnije od svega mi je da svatko tko pročita ovaj roman pronađe barem jednu rečenicu za sebe koja će mu ostati u sjećanju. Volim koristiti rečenice koje će ostati upečatljive, zanimljive i zapamćene i koje će  jednoga dana možda postati i citati. Zato moram naglasiti svojim budućim čitateljima da se više usredotoče na to kako je nešto napisano, nego na samu radnju djela.

Recenzija i lektura ovoga romana već su završene, ostaje još tiskarski dio posla da bi djelo bilo predstavljeno javnostima. Zelenika je na početku znao kako nije jeftina opcija izdavati knjigu, stoga je trenutno u potrazi i za sponzorima. Veliku važnost posvetio je koricama knjige jer je, kako je naglasio, vizualni tip. Na početku pisanja romana odmah je u glavi imao sliku i dizajna romana.

-Roman sam pisao ukupno osam mjeseci, ali ostali poslovi vezani uz objavljivanje oduzeli su mi mnogo više vremena. Pisanje samo po sebi nije bilo mukotrpan proces, ali budući da jasnije i čistije razmišljam kad je sve u smiraju, obično sam pisao po noći. Ipak, najvažnije od svega u ovome poslu je svakako inspiracija, bez nje nema smisla ni počinjati pisati.

Zelenika je dodao kako smatra da bi mu Studij odnosa s javnošću mogao pomoći u osobnom usavršavanju komunikacijskih vještina te približavanja različitim oblicima javnosti na koje kao pisac planira ciljati svojim djelima. Nekad davno pisao je i poeziju, ali te pjesme sada čuva kako bi jednoga dana objavio i zbirku poezije.- Iako su ''Izabrani'' na prvi pogled roman za mlade, on u sebi sadrži  skrivenu poruku za ljude koji su živjeli u doba kada su se stvari malo sporije mijenjale. Osim toga, ukoliko netko shvati knjigu i na neki drugačiji način, ona sama po sebi nije promašena.

Mladi pisac je zaključio kako bi se ova knjiga zasigurno svidjela svima koji vole jednostavne teme, obrađene na malo drugačiji i neobičniji način. Roman je prepun metaforičnog izražavanja, iako se trudio da ni s tim ne pretjera previše, kako bi poruka ostala svima jednako jasna. Njegov je trenutni najveći cilj kada bi ljudi za početak dali priliku romanu ''Izabrani''.

-Jedva čekam sve pohvale i kritike, ali moja osnovna misija s ovim romanom je ispunjena, moj prvi roman će uskoro biti objavljen. To nije nešto zbog čega bih se osjećao potpuno ostvareno, mislim da i nikad neću u potpunosti jer ću uvijek težiti da budem bolji nego jučer. Ali sam uradio nešto što mi je bio cilj oduvijek. Nadam da će ''Izabrani'' naići na plodno tlo, zaključio je za Pogled.ba Zelenika.

A dok mostarska javnost vjerno čeka objavu prvog Zelenikinog romana, mladi pisac već radi i na drugom djelu. Nije nam želio mnogo otkriti, ali naslov je kako je i očekivano neobičan te će se zvati: ''UĆNJ''. Što nas to sve očekuje u literarnom stvaralaštvu ovoga mladoga Mostarca, vidjet ćemo u budućnosti.

Gabrijela Arapović/Pogled.ba