Podijeli članak

Najmanje dvoje civila je poginulo, a 12 je ranjeno u raketnim i minobacačkim napadima koje su  pripadnici YPG/PKK-a danas sa sjevera Sirije izveli na tursku pograničnu provinciju Mardin.

Iz ureda guvernera Mardina priopćeno je da su mete terorističkih napada bila pogranična naselja Taslica i Otluk u distriktu Kiziltepe, javlja Anadolu Agency (AA).

Isti izvor javlja da je, prema prvim informacijama, u napadima poginulo dvoje, a ranjeno 12 civila. Ranjeni su zbrinuti u bolnicu.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. listopada, pokrenuli su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti t koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo obrane Turske jutros je priopćilo kako je do sada u operaciji ubijeno ukupno 595 kurdskih vojnika. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je nastavak vojnih djelovanja. 

PYD/YPG je sirijski ogranak organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoobranu".