Podijeli članak

SDP BiH je na online sjednici Predsjedništva razmatrala trenutnu političku situaciju u državi te analizirala prilike pred lokalne izbore.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru. Navedeno je kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koja se ovim sporazumom “pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora”.

Predsjedništvo je usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara, prenosi Bild.ba

Zadužilo je Klub SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strasbourga u vezi održavanja izbora u Mostaru.

– SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bh. društva – navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zadužena je Kadrovska komisija SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima.

SDP poziva na novi oprez građana kada je u pitanju pandemija i traži adekvatnu reakciju institucija, jer nagli rast broja zaraženih može dovesti do širenja pandemije. U priopćenju se navodi da takvom razvoju situacije „ionako neefikasno zdravstvo nije u stanju odgovoriti“.

SDP će, sama ili sa svojim partnerima, strateški nastupiti na lokalnim izborima s velikim brojem listi i kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako bi svaki građanin u BiH imao priliku da odabere promjenu i otklon od lokalnih čelnika, koji su oduvijek više radili za interese stranaka, umjesto za interese građana – priopćeno je iz SDP-a BiH.