Podijeli članak

Tagovi

 

Studentski život nisu samo knjige, skripte, kolokviji, usmeni, pismeni i drugi oblici i vrste ispita. Studentski život nisu samo učenje, brige, rokovi, neuroza i slično. Ogroman dio svega onoga što će u pretincima naših uspomena ostati pohranjeno u posebnom odjeljku naslovljenim sa “studentski život“ otpada na zabavu, na sve one vrste partyja, druženja, neprospavanih noći, dana izgubljenih u mamurluku. Sve to zauzimat će veliki dio našeg sjećanja na ono što smo nekad nazivali studentskim životom. Nekome će, možda, biti i jedino sjećanje na te dane.

Studenti mostarskog Sveučilišta imaju povlasticu da studiraju u gradu koji pruža neslućene mogućnosti kad su u pitanju zabave, provodi, kafići, noćni klubovi i noćni život uopće. Gotovo da ne postoji ijedna večer u tjednu u kojoj mlada osoba željna provoda ne može pronaći nešto za sebe. Taj šaroliki spektar mjesta i događanja koji omogućuju nezaboravan provod sasvim sigurno uvelike obogaćuju i studentske zabave, koje u gotovo pravilnim razmacima organiziraju studenti pojedinih fakulteta, čime se dobiva jedan prekrasan niz događanja koji imaju zajednički naziv - party studenata “tog i tog fakulteta“. Ovisno, naravno, od priređivača.

Tu, međutim, ova lijepa priča poprima i jedan drugi, negativniji prizvuk. Naime, poznata je činjenica da su na studentske zabave u organizaciji studenata bilo kojeg fakulteta pozvani i oni drugi, koji ne studiraju na istom. Čak štoviše, da su vrlo dobrodošli. Ovdje, ipak, dolazimo do situacije toliko puta viđene, da ono što lijepo zvuči u teoriji ponekad biva teško ostvarivo u praksi.

Nemali broj puta moglo se čuti kako pojedini studenti i nisu naišli na baš tako tople pozdrave na studentskoj zabavi nastaloj u organizaciji studenata nekog drugog fakulteta.
- Učinilo mi se da govore o meni jer su im pogledi bili upućeni u smjeru mjesta na kojem sam stajao, ali nisam uspio razumjeti jezik kojim govore, - govori jedan student građevinskog fakulteta, koji je želio ostati anoniman. Naime, isti je doživio veliku neugodnost shvativši da ga grupica mladića koja je stajala pored njega zapravo ismijava na njemu nepoznatom jeziku. Kada je na izlasku iz kafića na vratima pročitao da je upravo nazočio zabavi studenata germanistike, nije mu bilo teško zbrojiti dva i dva.
- Bio sam jako povrijeđen. Zašto su uopće pozivali nas ostale, ako su odlučili pričati na stranom jeziku? I još k tome, rugati se.- razočarano dovršava ovaj mladić.

Jedna djevojka prisjeća se zabave na kojoj je, ne želeći nekulturno odbiti poziv na ples, svom udvaraču pokušala ukazati na činjenicu da je umorna, govoreći kako nekoliko puta dnevno ide gore-dolje do svoga stana na trećem katu, prelazeći svaki put “po stotinu stuba“. Tada je dotični mladić prilično otresito upozorio na činjenicu da zgrada od tri kata nikako ne može brojati stotinu stepenica. Mladić je bio student građevinskog fakulteta, a događaj se zbio na “partyju građevinara“.
- Otkud mogu znati preko koliko stuba se dospijeva na treći kat? Samo sam mu željela reći da sam umorna. – kaže ova djevojka, inače studentica pedagogije.

Slučajeva je još mnogo, počevši od onih studenata koji su na zabavi studenata kroatistike nailazili na konstantno ispravljanje svake pogrešno izgovorene riječi, pa do gotovo nevjerojatnog slučaja kada su studentu filozofije, koji je na “partyju medicinara“ imao problema sa želucem zbog malkice prekoračene količine popijenog alkohola, njegovi poznanici i organizatori zabave odbili pomoći jer nije ispoljavao sve simptome trovanja želuca (?!).

S namjerom da se smanji broj negativnih iskustava sa studentskih zabava jedna grupa mladih entuzijasta odlučila je tako u narednih par tjedana organizirati “zabavu ujedinjenja“, odnosno “Unite! Party“, kako su ga odlučili nazvati. Ta zabava ne bi nosila nikakav predznak pa samim time, vjeruju organizatori, ne bi dolazilo do nesporazuma među posjetiteljima.

 

- Okupimo se svi, bez obzira na studij koji pohađamo i godine studiranja. Ali, zaista, bez obzira! – naglašava jedan od organizatora i dodaje da im je jedini cilj omogućiti svim studentima da rade ono što, pored učenja, najviše vole. A to je da se nesmetano zabavljaju i da im te zabave ostanu u lijepom sjećanju.

Piše: Boro Happy Šunjić {jcomments on}