Podijeli članak

Tagovi


 

Posljednjih par dana građani grada Mostara primorani su uhvatiti se u koštac s problemima na koje su potpuno nenaviknuti. Naime, snježne padaline koje su se prije par dana u ogromnim količinama sručile na grad doslovno su ga ostavile paraliziranog. Situacija sada izgleda još koliko-toliko dobra, s obzirom na onu koju smo zatekli prvih dana nakon nevremena. Gradske prometnice, barem one najvažnije, lagano počinju “disati“, građani marljivo u zajedničkim akcijama čiste dvorišta i naselja zametena snijegom, gradske vlasti užurbano rade na organizaciji akcija za otklanjanje snježnih nanosa sa ulica, police trgovina se ponovno pune prijeko potrebnim životnim namirnicama i život opet polagano iz prvotno kataklizmičkih poprima svjetlije tonove. Među ljudima se čak širi i sve vedrije raspoloženje, pa se tako može primijetiti svakodnevno povećanje broja onih koji uživaju u zimskim radostima, izvlačeći ono najbolje iz situacije u kojoj smo se našli.

Međutim, jedan dio populacije nikako ne može prihvatiti neke posljedice koje je veliko nevrijeme ostavilo iza sebe. Nisu to vlasnici mostarskih kafića, koji su par dana bili onemogućeni u prodavanju svojih usluga, nego studenti Sveučilišta u Mostaru. Naime, u trenucima kada je i obična šetnja kroz grad okovan snijegom i ledom bila gotovo nemoguća misija, nadležni na Sveučilištu donijeli su odluku, u tom trenutku zapravo i jedinu razumnu, o odgađanju ispitnih rokova do daljnjeg. Suprotno svim očekivanjima, ta odluka naišla je na ogromno neodobravanje među mostarskim studentima. Velika većina istih ne miri se sa činjenicom da sve znanje koje su učenjem usvojili neće moći prezentirati odmah, po otprije planiranom rasporedu, nego moraju u nestrpljivom iščekivanju čekati objavu novih datuma održavanja ispita.

Veliki broj studenata okuplja se u facebook-grupi pod nazivom “Hoćemo ispite, odmah i sada!“ i pokreću inicijative kako bi se što prije omogućilo polaganje ispita. Jedan od njihovih prvih koraka je organizacija akcije uklanjanja snijega u krugu Sveučilišta, koja je bi trebala naići na veliki odziv. Studenti tako planiraju uz pjesmu, šalu i okrjepu uz sendviče i sokove učiniti kampus mostarskog Sveučilišta prostorom potpuno očišćenim od snijega. Neki od studenata pokušavaju u pomoć pozvati i vlasnike motornih strojeva poput bagera i kamiona, barem one koji već nisu u službi gradskih vlasti. S obzirom da se velike količine snijega sa gradskih ulica kamionima odvoze u rijeke Neretvu i Radobolju, studenti predlažu odlaganje “svog“ snijega na alternativne lokacije, poput travnjaka na gradskom stadionu ili u parku Zrinjevac. Nadalje, svjesni činjenice da će grijanje u prostorijama fakulteta vjerojatno biti onemogućeno zbog niskih vanjskih temperatura, studenti su spremni polagati ispite i u hladnim učionicama, ako treba i odjeveni u tešku zimsku odjeću. Razmatra se i mogućnost “on-line“ polaganja ispita, koja je vrlo teško ostvariva zbog nepostojanja odgovarajućih sustava, kao i zbog bojazni da bi se neki od polagača okoristili situacijom i prepisivali, čime bi rezultati ispita mogli izaći iz okvira realno očekivanih.

Jedan manji broj pripadnika studentske populacije,međutim, potpuno je oduševljen novonastalom situacijom vezanom za odgodu ispitnih rokova te iskazuje oštro protivljenje gore navedenim akcijama, mireći se s činjenicom da se na vremenske (ne)prilike ne može utjecati, te predlažu čekanje, barem dok živa na termometru ne bude pokazivala temperature iznad nule. Kuloarske priče kažu da među studentima koje je razveselila odgoda ispitnih rokova postoji i radikalna frakcija, koja je spremna pod okriljem noći lopatama nadomještati sav uklonjeni snijeg, a sve s ciljem produžetka agonije u kojoj su se našli studenti koji žele polagati ispite po unaprijed utvrđenim terminima.
Ipak, jedino je sigurno da u narednih par dana svim studentima predstoji nestrpljivo iščekivanje, uz nadu da do pogoršanja stanja neće doći, iako meteorološke prognoze najavljuju zahlađenje i nove snježne padaline.

Piše: Boro Happy Šunjić{jcomments on}