Podijeli članak

Organizacijki odbor prve Bh. povorke ponosa podsjeća javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena 1. travnja. Od prvog travnja do danas, organizatori održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Uprave policije Sarajevske županije, kao i drugih relevantnih institucija.

"Tijekom svih sastanaka i dogovora kao organizatori smo ispunili i ispunjavamo uvjete predviđene Zakonom o javnom okupljanju Sarajevske županije za održavanje mirnog skupa.

U dosadašnjem razdoblju smo dobili nedvojbena jamstva kako Vlade, tako i policije Sarajevske županije da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Županije su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji s organizacijskim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa", priopćeno je iz organizacijkog odbora Prve Bh. povorke ponosa.

Podsjećamo, Bh. povorka ponosa je mirni prosvjed građana/ki, kojeg su institucije Sarajevske županije dužne osigurati prema već spomenutom Zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma „Merlinka“ 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBT osoba u Sarajevskoj županiji.

"Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Sarajevske županije i osnov za sudski postupak i ponovno sankcioniranje Vlade Sarajevske. Policija i Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. povorke ponosa - od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. travnja", priopćeno je iz organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa.

"Podsjećamo političke stranke da su ljudska prava zajamčena Ustavom i zakonima naše države, koji svim građanima/kama jamči pravo na slobodu mirnog okupljanja. Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima/kama.

Ne postoji nijedan opravdan razlog da ova država i ovo društvo u bilo čemu zaostaju za regijom pa tako i po pitanju održavanja Povorke ponosa. U proteklih pet mjeseci, podrška naših sugrađana i sugrađanki, iz privatne i javne sfere, pokazala nam je da je ovo naša zajednička borba i da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe.

Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati s institucijama Sarajevske županije. Već sljedećeg tjedna namjeravamo s Ministarstvom unutarnjih poslova i policijom nastaviti dogovore kako bi Bh. povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Pozivamo sve građane i građanke BiH da nam se 8. rujna pridruže u Sarajevu i da zajedno stanemo u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas. Naša borba je zajednička borba. Zajedno i solidarno – ima izać‘!", poručili su iz organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa.