Podijeli članak

Zbog ruskog embarga uvedenog kao odgovor europskim sankcijama zbog krize u Ukrajini izvoz talijanskih prehrambenih proizvoda je u pet godina zabilježio gubitak od milijardu eura, objavio je najveći poljoprivredno-prehrambeni sindikat Coldiretti, prenosi Hina.

Sindikat je taj broj objavio u povodu pete godišnjice embarga koji je ruski predsjednik Vladimir Putin uveo 7. kolovoza 2014. i produljio do kraja 2020.

Na dugom popisu ruskog embarga brojni su proizvodi: voće, povrće, sirevi, meso i suhomesnati proizvodi te riba iz zemalja Europske unije, SAD-a, Kanade, Norveške i Australije.

Od uvođenja embarga, izvoz talijanskih proizvoda u Rusiju, poput parmezana, šunke i krumpira, pao je na nulu, upozorava sindikat.

"To je nepodnošljiva cijena koju plaćaju Italija i EU i stoga je važno da se vratimo dijalogu", kazao je Ettore Prandini, predsjednik Coldirettija.

Postoji i indirektna šteta

Osim direktne, Italija trpi i indirektnu štetu zbog sve većeg broja lažnih proizvoda koji nemaju nikakve veze s oznakom "Made in Italy". Na lažne proizvode, upozorava Prandini, stavljaju se oznake "Casa Italia" i "Buona Italia".

Ti lažni proizvodi, upozorava Prandini, ne dolaze samo iz Rusije nego i iz zemalja koje nisu pogođene embargom, poput Švicarske, Bjelorusije, Argentine ili Brazila.

No usprkos embargu, izvoz talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju je 2018. porastao za 7 posto, na 561 milijun eura, zahvaljujući proizvodima koji nisu pogođeni embargom, prenosi Index.hr. Tu spadaju vina, tjestenina, rajčice, duhan i ulje.