Podijeli članak

Istraživački centar Pew provjerio je koliko su građani u 34 europske države religiozni. Pritom je religioznost definirana kroz četiri kategorije: važnost religije, pohađanje vjerskih službi, učestalost molitve i vjera u Boga.

Najreligiozniji su Rumunji, građani BiH su na šestom, Hrvatske na sedmom, a Srbije na desetom mjestu u Europi, prenosi Večernji.ba. U ovom istraživanju visoko religiozna definirana je svaka odrasla osoba koja ima visok rezultat u najmanje dvjema od četiriju navedenih kategorija, a da nema nizak rezultat ni na jednoj od ostalih: pohađanje vjerskih službi najmanje jednom mjesečno, dnevna molitva, vjerovanje u Boga s apsolutnom sigurnošću i isticanje važnosti religije.

Ako neka osoba ima nisku razinu religioznosti na samo jednoj od kategorija, a vrlo visoku na preostalim trima, onda se i dalje smatra "visoko religioznom" osobom.

Koristeći se ovom kombiniranom mjerom, primjetno je da su državljani središnje i istočne Europe skloniji visokoj religioznosti. U Armeniji i Grčkoj otprilike polovica ispitanih je visoko religiozna. S druge strane, tek svaka deseta osoba u Danskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu može se smatrati visoko religioznom.

Istraživanjem su obuhvaćene i tri države uže regije: RH, Srbija i BiH. U BiH gotovo polovica spada u skupinu visoko religioznih (46%), u RH 44%, a u Srbiji 32%. Pogledamo li pojedinačne kategorije religioznosti, vidimo da su države regije uglavnom u samom vrhu popisa. BiH je druga u kategoriji "važnost religije" – 54% kaže da je religija vrlo važna u njihovim životima.

Jedino su Grci imali veći postotak - 55%. Hrvatska je na šestom mjestu s 42%, a Srbija na devetom s 34%. U RH 40% ispitanih je reklo da pohađa vjerske službe najmanje jednom mjesečno, istim postotkom je na četvrtom mjestu iza Poljske, Rumunjske i Italije.

U BiH svaka treća osoba (35%) pohađa vjerske službe na mjesečnoj razini, a u Srbiji svaka peta (19%). I po učestalosti molitve, Hrvatska je prva u regiji - 40% Hrvata reklo je da se moli svaki dan i na četvrtom su mjestu. Dvije trećine ljudi u BiH (66%) kaže da s apsolutnom sigurnošću vjeruje u Boga.