Podijeli članak

Konzumiranje kave ili čaja neposredno prije spavanja ne utječe na kvalitetu sna, otkrilo je novo istraživanje koje su proveli američki istraživači sa Sveučilišta Florida Atlantic i Medicinskog fakulteta Harvard.

Oni su pratili 785 osoba ukupno 5.164 dana i noći te su bilježili koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, piše Independent.

Tim je uporedio njihovu potrošnju s rezultatima dnevnika spavanja i senzora za ručne zglobove koji su bilježili trajanje spavanja, učinkovitost spavanja i koliko su se ljudi brzo budili.

Oko 40 posto članova ove grupe konzumiralo je kavu tijekom najmanje jedne noći za vrijeme izvođenja studije koja je u prosjeku trajala šest noći po osobi. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da ispušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema učinka.

Doktor Christine Spadola sa Sveučilišta Florida Atlantic kazala je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno mjerenje učinaka na san.

"Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u razdoblju do četiri sata prije odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna", istaknula je Spadola.