Podijeli članak

Tagovi

 

U sklopu istrage u ovom slučaju Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru prošle je godine saslušalo tadašnjega poručnika HOS-a, koji je trenutačno u zatvoru.

 

Istraga „tapka u mjestu“

 

Glavni tužitelj Županijskog tužiteljstva u Mostaru Nijaz Mehmedbašić nije htio tada govoriti o detaljima saslušanja, koje je bilo zatvoreno za javnost, niti o nastavku procesuiranja ovoga slučaja, no i godinu dana od tih saslušanja nema novih informacija o ovom slučaju.
Naime, nakon rata je bilo raznoraznih teorija o ovom događaju te najava raznih sudskih procesa, ali cijeli događaj još uvijek je prekriven velom tajne. Isto tako, posljednjih godina mnogi bivši pripadnici HOS-a inzistirali su na početku istrage o ubojstvu Kraljevića, te su se čak i pojavljivali određeni svjedoci i detalji vezani za slučaj. Iako su iz tužiteljstva više puta potvrdili kako je istraga stalno otvorena, činjenica je kako nije dala rezultata, te se još uvijek „tapka u mraku“.

 

Raspuštanje HOS-a

 

Podsjetimo, Blaž Kraljević, s osam zamjenika HOS-a ( Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović), upao je u unaprijed postavljenu zasjedu u Kruševu. Pravaši, koji stalno inzistiraju na procesuiranju krivaca tvrde za Dnevni list kako je Kraljevićeva pratnja zasipana iz 20 automatskih pušaka. Na ovaj način je vodstvo HOS-a bilo fizički likvidirano. Nakon gnusnog čina ubojstva Kraljevića, postojala je otvorena prijetnja sukoba između HVO-a i HOS-a. Kao posljedica toga u Grudama je 23. kolovoza 1992. godine potpisan sporazum između Mate Bobana i načelnika Glavnoga stana HOS-a Ante Prkačina koji je rezultirao „de facto“ raspuštanjem HOS-a.