Podijeli članak

Prostitutke, kokain i jahte. U toj ljetnoj kombinaciji ovih dana i direktori sklapaju milijunske  poslove, kupuju se političari, ali policija nikome ništa ne može dokazati...

Djevojka se predstavlja kao studentica ekonomije, stara oko 26 godina, tamne kose, ne pretjerano bujnih prsiju, ali bujnih očekivanja od mladenačkog života. Brineta se od svoje dvadesete bavi prostitucijom, imala je, kaže za Express.hr, sreće da “ima dobre klijente”. Mnoge zaglave u paklu droge ili od ruke posesivna svodnika, a često upadnu u kriminalni milje.

S brinetom razgovaraju nakon što se vratila s jahte na kojoj je bio “predsjednik uprave”. U Sukošan je nju i tri prijateljice dovezao njegov vozač. Čekao ih je ručak u obližnjem restoranu. Jele su neslani rižoto. Nikad, kaže, ne jedu začinjeno, “ljuta hrana nezgodna je poslije za seksualni odnos”. Direktor i partneri stigli su predvečer. Svi su se zajedno ukrcali na brod, skiper je krenuo put Kornata, brod se usidrio u jednoj od usamljenih uvala, među opustjelim otocima.
Brineta otkriva kako je “za izlet” na Kornate dobila 2000 eura, za razdoblje od petka popodne do nedjelje ujutro. Prosječna zarada za vikend-aranžman inače je oko 3500 do 4000 eura, ali kad je djevojaka više, kao ovaj put, a i radi se o dan i pol, dvije tisuće eura je, kaže, prihvatljivo. Cijene su na tržištu manjeviše standardizirane, seks s dvojicom je 400 do 500 eura, cijela noć u hotelu s jednim muškarcem iznosi minimalno tisuću eura, s dvojicom dvije tisuće, a dodatne usluge se dižu 150 eura ili čak znatno više za oralni i analni seks, seksualna pomagala, ili izvanserijske želje.

Jednom je, govori, zaigrani klijent tražio da soba bude puna igračaka, volio se vezati, ali nije prelazio u grubost. Bilo je, kaže, i zahtjeva koji su prelazili u ozbiljan neukus, na takve stvari nije pristajala. Vlasnik jedne velike autokuće tražio ju je da mijauče i laje. Prvi put se prepala da je nastran, a onda je, veli, shvatila da samo voli basne...
Bilo joj je dvadeset godina, rodom iz malog mjesta pokraj Šibenika, kad je u Zagreb došla studirati ekonomiju. Otac joj je pomorac, majka medicinska sestra, treće je od petero djece u obitelji. Njezina priča nije tužna. Dolazi, kaže, iz situirane, tradicionalne i harmonične obitelji, ovo što radi, smatra čistim biznisom. U sve je ušla slučajno. U Zagrebu je u mondenom jarunskom lokalu upoznala muško društvo, viđala se s njima nekoliko vikenda za redom, jedan od njih poslije joj je postao “veza” za poslove. Čovjek drži teretanu, bavio se svojedobno profesionalno sportom, gradski dečko, kaže brineta.

"Ne maltretira me, uvijek nam sredi vrhunske klijente, većinom poslovnjake. Kad mi je prvi put predložio da odem s njim i njegovim prijateljima na vikend, nisam bila sigurna želi li samo zabavu ili će mi to i platiti, pa sam ga pitala", smije se brineta.

Uz prostituciju često ide i droga.
"Kad sam tek počela, toliko sam na jahti na Hvaru povukla kokaina da sam po palubi skakala u sandalama dva sata u komadu. Bilo nas je nekoliko cura i rečeno nam je da ni u ludilu ne ulazimo na brod u cipelama, dakle, isključivo bose. Stvari smo odložile u sobe. Kako navečer više nisam znala za sebe, pilo se cijeli dan, ja sam zaboravila na upozorenje, obula sandale i potpeticama skačući izbola tikovinu na podu. Sutradan, kad su svi došli k sebi, vlasnik je toliko poludio da mi je najprije opalio šamar, potekla mi je krv iz nosa, danima sam imala masnicu, a onda pobacao sve cipele, moje i mojih kolegica, u more. Nije nam ništa platio, napravila sam mu štetu u tisućama eura. Nakon toga sam se opametila i shvatila da moram odlučiti, ili ću se ovim poslom baviti kako treba, ili ću se uništiti", kaže brineta.
"Vikend-zabave na jahtama ili u vikendicama su specifične. Meni osobno draže su takozvane ‘gaže’, dođeš, odradiš i odeš. Višednevna druženja su zahtjevnija. Sve je uvijek puno cuge, hrane, droge, svira glasna glazba, recimo na brodu se pusti do maksimuma, kako se ne bi čulo što se radi u sobama u potpalublju. Na takvim mjestima se danas sklapaju milijunski poslovi, kupuju se političari, svega sam se nagledala. Misle da sam glupa, da ne kužim da je riječ o državnim firmama", kazuje brineta s jahte.

Neke su mušterije, kaže dalje, jako darežljive. Kad su u gradu, žele da uvijek bude slobodna, kupuju joj darove, cipele, torbe, rjeđe nakit. Ima i neobičnih darova. Jedan joj je kombijem dovezao antikni pisaći stol, stariji poduzetnik kojem u Dubrovnik dolazi svaki mjesec ostavio joj je maslinik, a dobila je i vrijednu sliku.
Kad je počela raditi, sve je išlo preko “veze”. Danas ima nešto svojih klijenata o kojima “veza” ne zna ništa, radi se o strancima koje upozna ljeti po luksuznim klubovima. Pitaju je boji li se spolnih bolesti. Kaže da su klijenti uglavnom oženjeni, što je u njezinu poslu najsigurnije. Ima samo jednog s kojim spava bez zaštite. Njemu papreno naplaćuje: 3000 eura po satu. Čovjek je stranac, bavi se umjetninama. Ima i puno mušterija koje hrvatska javnost dobro poznaje. Na njihov spomen brineta se smije i dodaje:

"A ništa, ima trtaroša koji me još danima mole da nikome ništa slučajno ne kažem. Najdarežljiviji su građevinski poduzetnici i direktori velikih poduzeća. Političari uglavnom nemaju novca, njih s curama časte ovi prvi ili drugi. Političari su i najdosadnija klijentela. Jedan mi je prije nego što se išta dogodilo pričao o nijansama gospodarskog programa njegove stranke i ostalih. Bože sačuvaj. Sportaši su najgori od svih. Grubi su, bahati, neugodni, vulgarni, nemaju granicu, i misle da za svoj novac mogu dobiti baš sve što žele. Upoznala sam nekolicinu za koje mogu reći da naginju gospodi, ako se oni uopće mogu nazvati tim terminom. Drogiraju se više od ikoga, uvijek imaju kokain sa sobom, barem ovo što sam ja imala prilike vidjeti. Gori od njih su još samo balavci, pripadnici zlatne mladeži. Sportaši vole cure iz Srbije i Crne Gore. Srpkinje su razuzdane, i s njima je uvijek dobra zabava. Naše cure su, istina, dosta uštogljene, pogotovo kad su u pitanju ‘razvikane’, javnosti poznate Hrvatice. One stalno gledaju snima li ih netko mobitelom i drže se rezervirano sve do samog čina. Neke su se cure zeznule jer su s usporedo s ovim gradile karijeru modela, pjevačice, glumice, hostese, voditeljice... A ne ide to zajedno", kaže brineta.